În prealabil postat de Radu32
Eu nu am zis niciodata ca pretind de la biserica ortodoxa reforma de tip protestant, nici poveste de asa ceva !
Adica poate biserica sa tina la adevarurile centrale de credinta,insa sa adapteze putin forma ritualului,si ma refer la muzica mai ales,inspre mai multa diversitate !
acele vesnice coruri care canta in n glasuri, sau nu stiu cum, mi se par foarte plictisitoare, parca e muzica de inmormantare mereu, si aceasta muzica ocupa aproape tot programul slujbei. De ce ?
De ce nu se aloca in loc de 15 minute, o ora intreaga pentru predica ?!
Nu are poporul nevoie de invatatura ?! Ai strica ?!
Ba are,zic eu, dar, multi preoti nu au talent oratoric si retoric (am observat asta si la greco-catolici, si ei is in acceasi oala !)
De ce biserica nu selecteaza preotii mai atent, nu pe pile si relatii, adica...faca ce o face preotul ala in viatal lui privata, dar macar la altar sa stie sa capteze atentia ascultatorilor ,si sa transmita ceva viu, puternic !
am fost de curiositate la penticostali, acolo ce am vazut ?!
1), muzica diversa, si de bun simt, care inalta spiritul,lauda pe Dumnezeu, si nu e de inmormantare !
2). predicatorii aia stiu sa vorbeasca ,mai nene, incat tin sala cu sufletul la gura !
De ce nu poate biserica ortodoxa sa schimbe putin forma de prezentare, lasand continutul dogmatic neschimbat ?!
Pai din pricina ingustimii de vederi a clerului imbatranit,si conservatorist, ca orice psihologie batraneasca !
Ca sa nu mai zic ,ca din dezinteres fata de credinciosi, sau din promovarea sistemului clientelar de numire a popilor, pe pile si relatiii si nu pe competenta !
Oare cati popi, si-ar pierde serviciul,daca ar fi pusi sa predice ca lumea ?!
|