View Single Post
  #9  
Vechi 20.10.2010, 11:00:14
Elesya Elesya is offline
Banned
 
Data înregistrării: 08.10.2010
Locație: intre doua nemuriri
Religia: Ortodox
Mesaje: 169
Implicit Despre Mozart

Muzica buna...muzica clasica , indiferent de epoca ce o consacra este categoric una de calitate , chiar daca nu toti o savureaza...ca doar nu tot poporul e meloman in sensul bun al cuvantului...
Inainte de toate , Mozart a fost un copil minune cu un talent inascut (ce nu are cum proveni din masonerie)...

Un articol interesant despre Mozart...


"Trebuie să mă întorc încă o dată la Wolfgang Amadeus Mozart. De ce este omul acesta incomparabil? De ce, pentru cineva gata să îl asculte, el a produs, în aproape fiecare portativ pe care l-a conceput și l-a compus, un tip de muzică pentru care „frumos” nu este un epitet adecvat, o muzică care nu este, pentru creștinul adevărat, simplu di*vertisment, bucurie sau edificare, ci hrană și băutură, o muzică reconfortantă și care oferă călăuzire pentru nevoile sale, o muzică ce nu este niciodată sclava tehnicii sale de compozitor, ce nu este nici sentimentală, ci una care se „mișcă” liber și eliberator, fiindcă este înțeleaptă, puternică și suverană? De ce se poate susține că Mozart are un loc în teologie, mai ales în doctrina creației și în escatologie, deși el nu a fost un părinte al Bisericii și, pare-se, nici măcar un creștin foarte fervent, fiind un romano-catolic ce a dus o viață ce ni s-ar putea părea mai degrabă frivolă atunci când nu era ocupat cu munca lui?

Este posibil să i se acorde această poziție fiindcă el a știut despre creație ceva ce nici adevărații părinți ai Biseri*cii, nici Reformatorii noștri, nici ortodocșii, nici liberalii, nici exponenții teologiei naturale, nici cei înarmați din greu cu „Cuvântul Domnului”, și, cu siguranță, nici existențialiș*tii, nici alți mari muzicieni dinaintea lui sau de după el, nu au știut sau nu au putut să exprime și să susțină acel lucru așa cum a făcut-o el. In această privință el a avut o puritate a inimii prin care i-a depășit cu mult atât pe optimiști cât și pe pesimiști. 1756-1791! O perioadă în care Dumnezeu era ținta atacurilor, fiind făcut responsabil pentru cutremurul de la Lisabona, iar teologii și alți oameni bine intenționați întâmpinau mari dificultăți în a-L apăra. In fața probleme*lor puse de teodicee, Mozart avea de partea lui pacea lui Dumnezeu, care transcende de departe toate raționamente*le critice sau speculative care laudă sau blamează. El lăsase în urmă toate aceste probleme. Și atunci de ce să se mai preocupe de ele? El auzise, și îi face și pe cei ce au urechi de auzit să audă, chiar și în zilele noastre, că noi, până când se vor împlini vremurile, nu vom putea să percepem întregul context al lucrărilor providenței. In lumina acestei finalități a auzit el armonia creației, din care face parte și umbra, dar o umbră care nu este întuneric; aici deficiența nu este în*frângere, tristețea nu poate să devină disperare, necazurile nu pot degenera în tragedie, iar melancolia infinită nu are în final câștig de cauză. Astfel că în această armonie buna dispoziție nu este fără limite, dar lumina este cu atât mai strălucitoare cu cât izbucnește din umbră. Dulceața este în același timp și amară și tocmai de aceea nu poate să îngrețoșeze. Viața nu se teme de moarte, ci o cunoaște foarte bine. Iar lumina este întotdeauna strălucitoare (Et lux perpetua lucet (sic!) eis), chiar și în moartea ce a cuprins Lisabona.

Mozart nu a văzut lumina aceasta mai mult decât o ve*dem noi, în schimb el a perceput întreaga lume creată ca fiind învăluită în ea. A fost așadar întru totul normal ca el să nu audă o notă mijlocie sau neutră și să audă pozitivul cu o intensitate mult mai mare decât negativul. El a auzit negativul numai în pozitiv și împreună cu acesta. Dar, cu toată opoziția dintre cele două, el le-a auzit împreună, ca de pildă în Simfonia în G-minor din 1788. El nu a auzit nicio*dată doar pe unul dintre acestea, izolat într-un mod ab*stract. El a auzit ceea ce există în mod concret și de aceea compozițiile sale au fost și sunt muzică totală. Auzind crea*ția fără resentimente și imparțial, el a produs nu numai propria lui muzică, ci și pe cea a creației, o dublă, dar cu toate acestea armonioasă, preamărire a lui Dumnezeu.

El nu a avut nevoie și nici nu a dorit să se reprezinte pe sine, vitalitatea lui, regretele sale, pietatea sa, sau orice altă intenție de-a sa. Este remarcabil modul în care el a reușit să evite să cadă în mania exprimării de sine. El s-a oferit pur și simplu să fie unealta care să facă astfel încât niște bucățele de corn, metal și catgut să servească drept voci ale creației, uneori fiind în prim plan, uneori acompaniind și alteori în armonie. El a făcut uz de o gamă de instrumente, începând cu pianul și vioara, cornul și clarinetul, și terminând cu venerabilul fagot, vocea umană având și ea un loc între ele și distingându-se tocmai prin lipsa oricărei pretenții de distincție. Din toate acestea el a extras o anumită muzică, punând în serviciul ei până și emoțiile omenești, și nu in*vers. El însuși nu a fost decât o ureche pentru muzica aceasta și mijlocitorul ei către alte urechi. A murit atunci când, potrivit înțelepciunii lumești, viața lui activă era abia în pragul adevăratei împliniri. Dar cine poate spune că, după „Flautul Fermecat”, „Concertul pentru Clarinet” din octombrie 1791 și „Requiem”, ea nu fusese deja împlinită? Și oare toate realizările acestea nu erau deja implicite în lucrările sale de la 16 sau 18 ani? Nu se aud ele deja în ceea ce ne-a parvenit de la foarte tânărul Mozart? El a murit în mizerie ca un „soldat necunoscut” și, alături de Calvin sau de biblicul Moise, mormântul său nu e cunoscut. Dar ce mai contează aceasta? Ce contează un mormânt atunci când se permite ca o viață să exprime, simplu și fără pretenții, și prin urmare, într-un mod senin, autentic și impresionant, creația cea bună a Iui Dumnezeu, care cuprinde în ea atât limitele cât și sfârșitul omului.
Fac aici paranteza aceasta, înainte de a începe să discut despre haos, fiindcă în muzica lui Mozart – și mă întreb dacă același lucru mai poate fi spus despre orice altă lucra*re înainte sau după el – avem dovada clară și convingătoare că este o insultă adusă creației s-o acuzi de a fi ceva cu totul haotic pe motiv că include și un „Da” și un „Nu”, ca și cum ar fi orientată cu o parte către Dumnezeu, iar cu cealaltă către nimicnicie. Mozart ne face să auzim că și în acest din urmă aspect, și deci în totalitatea ei, creația își slăvește Creatorul și, ca atare, este perfectă. Aici, în miezul proble*mei, iar aceasta nu poate fi considerată o realizare neîn*semnată, Mozart a creat ordine pentru cei care au urechi de auzit și a făcut-o mai bine decât ar putea s-o facă vreo deductie stiintifica. Acesta este aspectul pe care am vrut sa-l subliniez." de Karl Barth
Reply With Quote