Citat:
În prealabil postat de Miha-anca
Ma gandesc la multii enoriasi, care il au pe acest parinte drept duhovnic: ce vor face ei acum, ca le-a plecat duhovnicul? Eu as fi devastata si m-as simti orfana sa stiu ca mi-a plecat duhovnicul departe si nu il mai pot cauta cand am nevoie de el.
Si in al doilea rand, ce semnal da un asemenea parinte enoriasilor, care obisnuiau sa mearga la aceasta manastire: sa il urmeze sau sa plece si ei unde or vedea cu ochii? Si asa pleaca f multi romani...
Ma gandesc acum si la Sf. Maxim Marturisitorul: a plecat el undeva, doar pentru ca ramasese singurul marturisitor al ortodoxiei? Nu, a ramas cu tot riscul.
Pentru mine personal, exemplul Sf. Maxim este covarsitor si la o adica demn de urmat.
Pentru mantuire nu numarul anilor este hotarator, ci felul in care ii traim pe acestia, pe care ni-i da Dumnezeu, ducandu-ne crucea.
Am deci toata lauda pentru orele petrecute de acest duhovnic in scaunul de spovedanie, dar cum sa traduc plecarea lui pentru mine, ca fiu duhovnicesc?
|
Sunt f. multe lucruri deosebite legate de gheronul Nichita , de caracterul si moralitatea sa , de taria credintei lui , de practica a vietii in duh si adevar !
Cele mai multe nu pot fi scrise aici din cauza ca fiind multe spuse laolalta lumea nu v-a putea pricepe si discerne . Nu v-a putea vedea padurea de copaci . Poate ca daca v-a fi ocazia vor aparea toate la timpul lor iar daca nu este cu atit mai bine ca se evita birfa. Nu discutia noastra il face pe el sau pe noi apostati !
Eu stiu ca nu numarul orelor patrecute in scaunul spovedaniei arata ortodoxia unui ieromonah (desi ma indoiesc ca pina la acest exemplu dvs. mai cunoasteti unu sau cel mult 2 asemenea !) ca nu numarul celor pe care i-a intors la ortodoxie si a celor ortodoxi intorsi la viata curata, ca nu numarul celor care sub indrumarea lui si-au ales viata monahala, ca nu numarul celor cu boli f. grave care au intrat in lumea de dincolo in rinduiala dreapta si buna a ortoodxiei sau au reusit pocaindu-se cu adevarat si schimbindu-si complet viata si sa supravietuiasca; stiu ca nu cresterea si inflorirea unei minastiri din ruina si pina la stadiul de ,,inflorire" , de sporire continua a obstii , de reinviere la nivel exceptional a artelor traditionale monahale (broderie, pictura, muzica psaltica) de slujire a slujberor bisericii in mod exemplar ... conteaza !
Stiu toate acestea , si ca atare primesc indoiala si refuzul dvs.
Mai stiu insa si ca alegerea ROCOR-ului , in care exista nepatata succesiunea apostolica , de catre parinte si nu intentia principala de a fugi de la calendarul indreptat cum mult este rastalmacita de ,,discutatorii" de ocazie, spuneam deci ca stiu ca si acestea ca nefiind in stare sa arate ortodoxia curata a parintelui !... sau poate tocmai aceasta sa arate !
Probabil ca ati auzit de sf. Ioan Maximovici sau de Filaret al NY sau de Averchie de Jordanvil sau chiar de parintele cu viata sfinta Serafim Rose ! Credeti ca daca ar fi dintr-o biserica fara Duh Sfint si fara succesiune apostolica (nesocotind modul cum s-a infintat aceasta biserica : prin misiune ortodoxa trimisa de Biserica Rusiei in Alaska mai dinainte de revoluria bolsevica, adica de apostazia mitropolitului Serghie Strogorovski !!) acesti ierarhi si monahi ar fi ajuns sa aibe sfinte moaste proprii fara pronia dumnezeiasca ?
Dar probabil ca nu ati citi sau nu v-a interesat sau chiar poate ca siti dar ii socotiti ca apostaziati pe acesti exemplari sfinti . Si fiind sfinti este clar ca in pronia dumnezeiasca sunt in comuniune cu toti sfintii cerului si ai pamintului , chiar daca noi nu voim !
Deci revenind , stim ca toate aceste lucruri implinite de el nu dau masura ortodoxiei lui ... dar faptul ca a ales o biserica nepatata, neintinata , neprihanita prin ecumenism si alte multe greseli , dau doar ...masura ,,caderii lui " ? Daca socotiti asa , probabil ca asa o fi , desi noi nu impartasim aceiasi parere !
In legatura cu fii duhovnicesti ai parintelui , cred ca este greu de ghicit cum vor gindi si vor actiona fiecare . Si acestia sunt de mai multe calitati, de mai multe tarii . Probabil ca si in cazul acesta se aplica cuvintul Mintuitorului care spune ca : ,,...celuia caruia i s-a iertat mult, mult iubeste " in sensul ca cel care a fost ajutat , iertat, scapat din nenorociri , din ghearele primejdiei, adica renascuti la viata, nu il vor uita si nu il vor denigra nici o data pe gheronul ... mai ales ca nu a renuntat la BOR pt. stilisti sau pt. cine mai stie ce bazaconie ci a cautat sa-si pastreze puritanismul ortodox arhicunoscut de fii duhovnicesti .
Deci probabil ca cei mai virtuosi fii duhovnicesti vor alege sa ramina in BOR, alaturi de parintii Calinic de la Cernica (care a parasit sinodul in care era prezent si Cuza-Voda refuzind indreptarea calendarului iulian !!)Cleopa, Arsenie Boca, Irodion de la Lainici, Vichentie Malau, Nicodim Mandita , Arsenie Papacioc, Iustin Pirvu , Paisie Olaru , Paisie Aghioritul , Iosif Isihastul , Iosif Vatopedinul, Efrem Katunachiotul ... si fara a-l denigra , critica sau macar a ingadui aiurellile si criticile necunoscatorilor reali de situatie si fara a denigra deasemenea biserica sfintilor Ioan Maximovici si Serafim Rose pe care o iubesc si o cinstesc deopotriva ! Cind am spus ,,fara a ingadui aiurelile" nu m-am referit la faptul de a sta in clont si scandal cu denigratorii , nu , ci la faptul ca desi tac nu cred si nu primesc o iota din atitudinile denigratoare !
Acesti fi duhovnicesti ramin parte din BOR si in comuniune cu bisericile in care BOR este in comuniune dar cu mare amar in suflet din cauza ierarhilor care innoata in caderi din ce in ce mai serioase dar care pe fata se dau ca fata mare : nici atinsa, nici patata ! Probabil ca de aceea nici patriarhilor nu le-a ingaduit Dumnezeu ,,sfirsit crestinesc neinfruntat ,fara durere, in pace si cu raspuns bun la infricosatoarea judecata a lui Hristos" ci le-a dat otrava binemeritata ori jungerul altora !
NB: va fac o recomandare de lectura sora : Ciprian Mega : ,,Pintecul desfrinatei" Ed. Cronika . Se gaseste pe net ; iar apoi intrati pe blogul autorului si vedeti amenintarile primite vis-a-vis de aceasta lucrare; sper sa nu fi fost sterse !