Citat:
Īn prealabil postat de Radu32
din cate stiu eu atat bisericile crestine apostolice, cea orientala si cea apuseana,precum si cultele neo-protestante se opun din rasputeri fata de pacatele capitale;homosexualismul,avortul,uciderea,femeile preoti,furtul, hotia, minciuna...si toate cele ce deriva din nerespectarea decalogului !
mai degraba sa ne unim in aceasta lupta comuna, decat sa ne uram,eventual sa ne luam si de gat (cum s-a intamplat la cluj,acu cativa ani, cand ortodoxii si greco -catolicii s-au lauat la harta efectiv in sfanta biserica !,din vina ortodoxilor,care nu voiau sa paraseasca biserica retrocedata de justitie grco-cat. !)
deci atentie, ca diavolul se strecoara si la unii la care barba e mai mare decat mintea !
noi nu trebuie ca ortodoxi sa cadem in pacatul fundamentalismului religios,si al intolerantei fata de fratii nostri de alte confesiuni crestine !
|
Ba cred ca trebuie sa luam aminte la Scrierile Sfintilor Parinti mai mult ca oricand. Accentul nu trebuie sa cada pe ce face cel de alaturi, ci pe ce fac eu ca sa nu cad. Caderile s-au inmultit, deci e e necesara o lupta sustinuta cu noi insine. Desigur, incidente precum cel de la Cluj au fost incurajate nitelus, dar asta-i o alta poveste. Daca suntem ortodocsi, trebuie sa fim ortodocsi, puternici in credinta si prin asta se subintelege ca trebuie sa luptam in primul rand cu pacatul din noi. Rand pe rand sa le izgonim pe cat mai multe.
Daca suntem ortodocsi nu avem voie sa ne indoim de Scrierile Sfintilor Parinti si sa le consideram demodate doar pentru ca sa fim pe placul lumii. Sa-i iubim pe ceilalti cu iubire adevarata. Aici e o problema. Bine ar fi sa putem fi exemple vii pentru ceilalti. Bine ar fi ca ei sa vada virtuti, credinta vie nu calduta, si sa fie atrasi prin puterea exemplului personal la Ortodoxie. Nu sa-i incurajam in calea gresita pe care au ales-o.
Ortodocsi fiind botezati, riscam sa ne culcam pe-o ureche si sa constatam ca adesea ne intrec in ravna crestini de la alte confesiuni sau chiar atei. Un sfant a fost impresionat cat de multa atentie dadea o desfranata impodobirii trupului, de exemplu. In timp ce noi, crestinii nu acordam suficienta atentie impodobirii sufletului cu virtuti.
Dar cele de mai sus nu-i indreptatesc pe ortodocsi nici sa treaca la secte, sau la alte confesiuni, nici sa nesocoteasca poruncile bisericesti, nici sa devina desfranati, ci, dimpotriva, sa caute sa-si cunoasca credinta lor si sa-L cinsteasca pe Dumnezeu cu vorba, cu fapta si cu gandul in conformitate cu invatatura ortodoxa.
Au mai existat perioade tulburi in istoria Bisericii si adevarul a supravietuit prin sfinti. Si noi suntem supusi unui test, unei incercari puternice in aceste vremuri. Pe langa lupta cu pacatele personale ni se cere sa avem o atitudine corecta fata de ecumenism si fata de documentele electronice. Nimeni nu are dreptul sa ne ia libertatea pe care Dumnezeu ne-a dat-o. Nimeni nu are dreptul sa se joace cu mantuirea noastra. Nimeni nu are dreptul sa incalce Constitutia Romaniei si drepturile noastre religioase.