Savarsitu-sa!
Iata inceputul sfarsitului!
Sa dea Dumnezeu sa fie doar un caz izolat, dar mult ma tem ca acest gest va starni rumoare in randul multor ostenitori care abia asteptau un astfel de prilej.
Imi amintesc in urma cu un an cand am fost shocat si revoltat in aceeasi masura in urma conferintei lui Vasile Danion, care instiga subtil la astfel de atitudini, inspirat fiind din proaspata vizita la vecinii de dincolo de Prut.
Probabil in subconstientul fiecarui bun crestin, undeva acolo mocneste tristetea separarii ortodoxiei in doua. Ca daca n-ar fi fost intoarcerea Iordanului la Boboteaza de pe vechi si nu de pe nou, sau nici nu mai stiu exact ce se petrece pe Muntele Tabor pe vechi si nu pe nou, lucrurile ar fi stat mult mai simplu. Asa, multi dintre noi suntem constiinciosi Bisericii Ortodoxe Romane, si facem ascultare cum se cuvine, dar undeva ne macina ca ceva nu-i tocmai in regula cu voia Domnului...
3. Marea a vazut si a fugit, Iordanul s-a intors inapoi.
4. Muntii au saltat ca berbecii si dealurile ca mieii ollor.
5. Ce-ti este tie, mare, ca ai fugit ? Si tie Iordane, ca te-ai intors inapoi ? Catisma a 16-a, Ps. 113
Zvonuri sunt multe, iar daca ne-am lua dupa ele, nici o biserica n-ar mai avea liniste in tara noastra. Dar ne facem datoria de a nu ne adanci prea mult in teorii, ci doar sa insistam cat mai mult in rugaciune. Iar daca Mantuitorul Iisus ne va vedea osteneala sufletului, sunt sigur ca ne va judeca pentru osteneala rugaciunii si nu pentru oscilatiile gandurilor.
Mi-e groaza sa fiu pedepsit ca facand parte din turma ratacita, dar oare cati dintre ostenitorii celorlalte confesiuni nu-si pun la fel aceasta intrebare? Noi avem de multe ori tendinta de a ne considera... "Cei mai tari" dar oare nu cumva toacmai asta ne distruge?
Eu cred ca cel mai bine este sa veghem asupra propriului nostru suflet si sa ne imaginam ca... putem fi in inselare, dar nu avem destula minte si inspiratie divina sa patrundem cu totul Adevarul Lui Dumnezeu, iar pentru asta trebuie sa ne simtim vinovati si sa ne smerim, in neputintele noastre!
Dumnezeu sa aiba mila de noi si sa tina unita (atat cat mai este si cat se mai poate numi unita) Biserica Crestin Ortodoxa si sa avem puterea de a ne ruga unii pentru altii si nu de a ne uri! Ma tem insa ca aceasta cauza este deja ... pierduta, si numai o minune mai poate opri tavalugul timpurilor ce vin, asa cum spunea Parintele Arsenie Boca sau Pusnicul Raraului...
|