Citat:
În prealabil postat de Carmen Costea
Ce parere aveti despre cei care ingrijesc animalele fara sapan?
As avea nevoie doar de opinii cu referiri directe la inscrisurile din biblie.
|
Grija pentru animale, și în mod deosebit grija pentru animalele domestice care ar trebui să aibă stăpân, dar nu au, este un lucru care înnobilează. Pe de altă parte, nu trebuie să uităm că, potrivit concepției noastre, oamenii sunt deosebiți ontologic de animale. Încă din Cartea Genezei vedem că Dumnezeu a creat animalele pentru a-l servi și a-l bucura pe om. Omul le pune nume, ca semn că este stăpân asupra lor. Pe de altă parte, omul, căruia i s-a dat să stăpânească și să umple Pământul, poate fi un bun stăpân sau un rău stăpân. Chinuirea sau omorârea animalelor, în afară de situații bine întemeiate cum ar fi pericolul sau cercetarea științifică pentru mai marele bine al oamenilor, arată dispreț față de Creație. Mai ales chinuirea sau uciderea din pură plăcere (în afara vânătorii care are legile ei morale ce se cer respectate), doar ca să auzi un câine schelălăind sau ca să vezi pisici rupte în două de propriul Bull Terrier dresat în acest scop, sunt semne ale unor suflete schimonosite de ură și victime ale decadenței.
Citat:
Sigur ca fiecare are experientele lui dar eu am nevoie sa stiu daca cei care ne numim crestin ortodoxi si ingrijim animalele strazii suntem in voia Domnului sau gresim ca facem acest lucru.
|
Legea Iubirii, cu cele două articole ale ei, iubirea față de Dumnezeu și iubirea față de oameni, nu include și animalele aici. După părerea mea personală, adăpostirea, hrănirea și îngrijirea animalelor este, în sine, fapt moral neutru. Nici nu ajută la mântuire, nici nu este o greșeală. Au existat destui sfinți care au hrănit și îngrijit animalele, Sf Francisc e primul exemplu care îmi vine în cap. Dar nici unul dintre ei nu a ajuns sfânt pentru asta, ci doar acest aspect întregește un tablou general al generozității și fumuseții sufletului lor.