View Single Post
Vechi 08.10.2010, 22:40:49
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
Īn prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
Nu stiu daca eu sau tu nu am inteles prima postare.
Eu am interles-o ca pe o critica a unui anumit fel de crestinism care vrea sa impuna tuturor un mod de viata considerat crestin.
Da, si ca pe o critica a acestui mod de viata care nu ar fi ortodox ci mùai degraba puritan: refuzul oricarei placeri, oricarei distractii, ca fiind de la diavol.

A merge pe o cale ingusta este cu totul altceva.

Textul epistolei catre Diognet l-am postat pentru a arata ca adevaratii crestini traiesc totusi in lume si se conformeaza ei in aspectele neesentiale, exterioare: imbracamintea, limbajul, locuinta, etc. Nu se conformeaza in ceea ce este cu adevarat importat.
Or cei pe care eu i-am numit integristi ar vrea ca ei sa traiasca intr-o lume paralela - nu in asta.
Citat:
Īn prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
NB Este epistola catre Diognet, nu scrisa de Diognet.

Eu nu am vorbit despre placere si distractie. Nu am spus ca (virgula) crestinii trebuie sa fie la fel cu ceilalti oameni; ci ca sunt la fel in lucrurile exterioare, dar se deosebesc in cele launtrice.
Asta spune epistola.
Ideea este ca nu adoptand o forma de imbracaminte speciala, zisa crestina, sau un fel de a vorbi pios, suntem crestini cu adevarat, ci fiind cu adevarat 'cetateeni ai unei imparatii ceresti' desi ramanand si cetateni ai acestei lumi.
Prin aceasta cetatenie cereasca dam semnificatie si profunzime si actelor exterioare.

Legatura cu prima postare: ideea ca ar putea o exista o lume crestina in mod exterior nu este crestina. Crestinismul trebuie sa fie sarea pamantului, trebuie sa dea viata din interior.
Imparatia lui Dumnezeu nu este din lumea aceasta. Ea nu se va realiza pe pamant decat dupa inviere.

Mai este ceva: o lume crestina in mod exterior, unde nu ar exista posibilitatea alegerii, nu ar respecta libertatea omului.

In ceea ce priveste machiatul, manichiura, hainele frumoase etc (ce care vorbea Coralina), crestinilor nu li se cere sa renunte la ele, ci sa pastreze o justa masura in aceste lucruri, si sa nu fie prea atasati de ele.
M-ar interesa lucrarea unui scriitor bisericesc, in care se afirma ca machiajul este benefic crestinului. Poate asa ne lamurim cu totii.
Omul are libertate, dar nu ca acoperire pentru pacate.
Reply With Quote