Citat:
În prealabil postat de colaps
Acu eu nu știu cine ar putea vota Nu la o asemenea chestie pe un forum ortodox. Nu-i de parcă hoinăresc țigănci vrăjitoare pe aici.
|
Dupa cum vezi,
din pacate , ai fost prea optimist.Tocmai din acest motiv,
spre stiinta si luare aminte a tuturor,postez ce urmeza:
,,
3. Vrajitoria si farmecele au fost condamnate inca din Vechiul Testament. In Noul Testament, Apostolul Pavel il numeste pe Elimas vrajitorul „fiu al diavolului si vrajmas a toata dreptatea” (FAp 13, 10); iar Dreptul Judecator este categoric: „Afara cainii si vrajitorii si desfranatii si ucigasii si inchinatorii la idoli si toti cei ce lucreaza si iubesc minciuna!” (Apoc 22, 15).
Sfantul Vasile ii incrimineaza si el, atat pe cei ce fac vraji si farmece sau se ocupa cu ghicitul, cat si pe crestinii care apeleaza la serviciile unora ca acestia.
a) Practicarea vrajitoriei sau a farmecelor se canoniseste de Sfantul Vasile ca si uciderea (can. 65). Insa nici in acest caz, nu se precizeaza care ucidere este vizata: cea voluntara sau cea involuntara. Pornind probabil de la dispozitia canonului 8 al Sfantului Vasile, unde femeia care incearca, prin administrarea unui preparat magic sau prin descantece sau vrajitorii, sa-l faca pe un barbat sa se indragosteasca de ea, provocandu-i moartea comite o ucidere considerata a fi voluntara, nu pentru ca ar fi urmarit acest deznodamant, ci pentru faptul de a fi recurs la vrajitorie, magie sau practici asemanatoare, unii comentatori sustin ca aceste fapte se pedepsesc ca si uciderea voluntara sau premeditata, adica cu penitenta de 20 ani. Totusi, un timp asa de lung ar fi in contrast prea mare cu penitenta prevazuta expres pentru asemenea fapte, atat de canoanele anterioare, cat si de cele posterioare epocii Sfantului Vasile, si chiar cu cea propusa de Sfantul Vasile intr-un caz particular (a se vedea, mai jos, lit. b);
b) Apelul la vrajitori, prezicatori si altii asemenea lor se canoniseste de Sfantul Vasile ca si uciderea (can. 72). Prin urmare, si vrajitorii si prezicatorii si cei asemenea lor, precum si toti cei ce apeleaza la ei se pedepsesc la fel. Totusi, intr-un alt canon, pe cei ce apeleaza la prezicatori (ghicitori) sau urmeaza obiceiurile pagane, Sfantul Vasile ii supune unei epitimii de 6 ani, 1+1+3+1 (can. 83).
Se naste, deci, intrebarea: chiar admitand ca, atunci cand stabileste prin analogie – atat pentru practicarea vrajitoriei, cat si pentru apelul la vrajitori sau altii asemenea lor – aceeasi penitenta ca si pentru ucidere, Sfantul Vasile are in vedere uciderea involuntara, fara intentie sau din culpa, adica penitenta de 10 ani, cum se explica canonisirea diferita, mai intai cu 10 ani (can. 72),
apoi cu 6 ani (can. 83),
pentru aparent aceeasi fapta: apelul la vrajitori, prezicatori si cei asemenea lor?
Raspunsul se pare ca-l gasim in canonul 3 al Sfantului Grigore de Nyssa, fratele Sfantului Vasile. Abordand problema celor ce apeleaza la vrajitori, prezicatori si la altii asemenea lor, Sfantul Grigore de Nyssa insista asupra necesitatii unei cercetari atente a cauzei unui astfel de apel.
In cazul celor pentru care cauza este dispretul total fata de adevarul revelat si pierderea credintei in Dumnezeu cel adevarat, se va aplica pedeapsa pentru apostazie. Insa daca vreo mare nevoie, covarsindu-le micimea de suflet, i-a impins pe unii catre aceasta speranta desarta, „li se va arata si lor aceeasi ingaduinta ca si celor care n-au putut rezista chinurilor din vremea in care ar fi trebuit sa-si marturiseasca credinta”.
Prin urmare, cei ce apeleaza la vrajitori si la altii asemenea lor sunt canonisiti de Sfantul Vasile, fie cu 10, fie cu 6 ani, dupa cat sunt de constransi sa faca acest lucru si de constienti de gravitatea lui."