Citat:
În prealabil postat de eduardd
Ce e cu atata inversunare de a raspunde fecaruia? Crezi ca daca dumneata te impartasesti zilnic si altul o poate face doar ca ii spui dumneata? O va face ca ii fluturi in fata canoanele? Crezi ca va merge cineva sa spuna duhovnicului, parinte mi-a spus mie unul pe forum ca trebuie sa ma Impartasesti zilnic ca asa spune canonul?!?
|
Ma intereseaza sa tin acest topic treaz, pentru ca este de maxima importanta, de aceea raspund fiecaruia. Altfel, vezi si tu care sunt subiectele active de pe forum.
Eu nu ma impartasesc zilnic. Si nu cer nimanui sa faca ceva pentru ca zic eu, ci va indemn pe toti sa studiati fara graba si cu mare atentie subiectul citindu-i pe Sfintii Parinti, pe autorii ritualului Sfintei Liturghii, pe Sfintii cu autoritate care au comentat Liturghia, pe marii teologi ai bisericii ortodoxe. Cantariti vorbele lor si trageti singuri concluziile.
Citindu-i, veti ridica singuri intrebari cu care ar trebui sa mergeti la duhovnic spre clarificare. Si-l veti intreba: parinte, daca Sfintii nostri ne-au lasat in Sfanta Traditie porunca sa ne impartasim cat mai des, chiar si la fiecare Liturghie, noi de ce nu facem asa? Si el va va raspunde: dar cine a spus asta? Si aratati-i cine, scoateti textele la imprimanta, aduceti-i cartile respective, cititi textele respective impreuna. Poate omul nu stie suficient de bine ce ne invata Sfintii si i-ati face un foarte mare bine dandu-i macar de gandit.
Eu stiu ca Hristos ne-a indemnat sa cautam ca sa aflam. Sa cercetam Scripturile in cautarea Adevarului. Sa supunem totul ratiunii si logicii. Avem Sfanta Traditie cu care ne laudam, insa nu o studiem. Nimic mai rau. Ni se pare ca ne cunoastem credinta, insa nu este asa.
Pace.