Citat:
În prealabil postat de Grabriella
Nu astept sa ajung la perfectiune pentru ca asta ar insemna ca numai sfintii ( si poate nici ei) ar putea sa se impartaseasca si parintele duhovnic mi-a spus ca toate patimile exista in noi, nu le putem extermina, dar le putem tine in frau. "Iar daca ai cazut, scoala-te !"
Pe mine ma doare si ma opreste neputinta si lenea mea de a ma pregati cum se cuvine sa stau la masa Domnului
|
Cum am mai zis, noi nu primim sfintele taine pentru efortul propriu sau pentru vreun merit. Ele ne sunt oferite in dar spre curatire si ridicare spre Cer. Ascetismul este asadar periculos in acest sens, pentru ca omul uneori ajunge sa cada in extreme - nu vreau sa intru in detalii. Trebuie sa discernem bine lucrurile, cu cumpatare si echilibru.
Spune-mi, de ce crezi ca esti vrednica de Sfanta Spovedanie deasa, dar nu si de Sfanta Impartasanie tot atat de deasa? Oare nu ambele ne-au fost date spre ajutor, in mod gratuit? Pai, daca e sa ne gandim in felul celalalt, gresit, cum poti sa-ti permiti sa vii la spovedit iar si iar, mereu gresind si pacatuind, si tot asa pana la sfarsitul vietii? Nu cumva fortezi mila Lui Dumnezeu? Vezi, nu-i normal sa gandesti asa. La fel cum si refuzul apropierii la indemnul preotului nu este normal.
De ce nu e firesc? Multi judeca total stramb, zicand: trebuie sa fac asceza, pocainta multa, sa vars lacrimi amare si abia atunci voi indrazni sa ma cuminec. Nimic mai fals! Pai, niciodata nu te vei considera vrednica de primirea Lui Hristos, iar daca te vei considera, atunci chiar nu vei fi vrednica, pentru pacatul greu al mandriei. Si atunci, cand te vei impartasi? La batranete? De unde stii ca vei ajunge vreodata la vreo "masura imbunatatita"? Chiar de vei ajunge, NU vei sti asta. Si atunci? Atunci, judecata corecta este asta, dupa cum ne spune Sfantul Nicodim Aghioritul: noi avem nevoie de Trupul si Sangele Mantuitorului pentru a ne ridica din pacat si pentru a ne sfinti. Altfel nu putem. Este anormal sa gandesti invers, ca pentru asceza primesti cumva curatie ca sa primesti apoi Sfintele Taine. Mare greseala, te rog sa cauti cartea "Impartasirea continua cu Sfintele Taine" a lui Ioan Ica Jr, care cuprinde referatul Sfantului Nicodim Aghioritul.
Inca o data: pana si cei mai desavarsiti oameni, marii Sfinti Parinti, toti s-au impartasit DE FIECARE DATA, nu vorbim de des sau rar aici. Pai cel mai mare sfant se considera automat cel mai pacatos dintre oameni, altfel nu e sfant. Si totusi se impartaseste! El nu zice ca stai sa vina postul si sa mananc vegetale cateva saptamani, ca mai apoi sa se impartaseasca. Sesizezi diferenta? El nevrednic (sfintii NU stiau ca sunt SFINTI), dar se apropie de Potir; tu nevrednica, dar tu stai departe. Cum vine asta? :)