Citat:
În prealabil postat de Miha-anca
Poate nu i se cere, dar se subintelege, atata timp cat trebuie sa fiti in comuniune cu papa: credeti in ce crede papa.
|
Desigur. A fi în comuniune înseamnă, în primul rând, a avea aceeași credință.
Citat:
odata deveniti greco-catolici, au imbratisat volens-nolens si aceasta invatatura, pentru a fi in comuniune cu papa.
|
Baza Unirii este Sinodul de la Ferrara și Florența, prin care reprezentații legitimi ai Bisericilor Ortodoxe au acceptat ceea ce este cunoscut ca "punctele florentine". Inclusiv mitropolitul de atunci al Moldovei, Damian, care a trăit și a murit în deplină comuniune cu papa. Ca și urmașul lui direct.
Citat:
In cazul in care BO ar accepta aceste invataturi de mai sus - fac acum doar o supozitie - atunci o parte din membrii Bisericii vor accepta aceasta noua invatatura straina BO din nestiinta sau indiferenta, iar o parte mai constienta o va respinge,
|
Probabil că așa va fi. De fapt, exact acest lucru s-a întâmplat la Unire. Este de prevăzut că vor exista destui ortodocși care nu-și vor urma arhiereii și preoții, ci vor refuza să iasă din schismă, blestemându-și episcopii și patriarhul, pe care îi vor numi: eretici, vânduți, masoni, anticriști, sataniști, etc. Încă de pe acum putem constata mugurii unei asemenea atitudini, chiar și pe acest forum.
Citat:
caci ascultarea la ortodocsi se face doar intru Hristos.
|
De la fiecare protestant aud același lucru. Dar noi, catolicii, credem că Hristos a lăsat o Biserică ce astăzi este condusă de urmașii lui Petru și ai celorlalți apostoli. Ascultându-i pe ei, Îl ascultăm pe El. Chiar El a spus asta, iar noi credem.
Citat:
Aceasta libertate de alegere catolicii nu o au...
|
Nu, hotărât nu avem asemenea "libertate" și nici nu ne-o dorim. Noi nu ne alegem credința, ci El ne-a ales pe noi.