Citat:
În prealabil postat de andrei25
Totul pleaca de la credinta in Dumnezeu. Discutiile aprinse dintre soti, nu se datoreaza bunei intentii a parintilor, a prezentei lor, sau a sfaturilor lor, chiar daca uneori nu sunt asa bune, ci se datoreaza PUTINEI LOR (tinerilor casatoriti) CREDINTE si lipsei DRAGOSTEI. Daca tinerii casatoriti ar avea credinta si dragoste, ar putea discerne si alege ce e bine si ce e rau, din ale parintilor lor, ca si eu mai gresesc.
|
Deși avem cu toții (părinți sau copii) intenții bune, uneori, e dificil să discernem ce e bine și ce e rău printre sfaturile părinților sau manifestările copiilor. Dragostea presupune multă răbdare și din partea copiilor și din partea părinților. Atitudinea protecționistă a unor părinți tinde să degenereze în implicarea exagerată în viața tinerilor. S-a spus de multe ori că nimeni nu știe ce se întâmplă între soț și soție și că nu putem interveni între aceștia. Avem informații deja "prelucrate", trecute prin filtrul personalității și felului fiecăruia de a fi și până ajung la noi anumite aspecte ale vieții conjugale, sunt susceptibile deja de interpretare. Chiar și cei cu tendința de a se victimiza (dintr-un complex superficial de inferioritate sau din dorința de-a recâștiga ceva pierdut) pot să denatureze realitatea. Iar, părinții, deja subiectivi, vor accepta cu greu că responsabilitatea pentru un rău anume revine propriului copil. Așadar, din start, "validitatea" intervențiilor lor sunt puse sub semnul întrebării. Iată de ce cred eu că, oricare ar fi părinții în cauză, trebuie să admită că ei nu mai au ce căuta în viața tinerilor căsătoriți cu recomandări și sfaturi legate de căsnicia lor. Și câte lucruri bune poate face TĂCEREA! Trebuie să privească familia acestora ca o familie distinctă de a lor și să o aibă o relație firească ca orice familie prietenă familiei copiilor lor, fără a interveni în relațiile lor conjugale. (A propos, socrul meu, un om simplu fără școli "înalte", și-a câștigat un respect nețărmurit în fața mea în momentul în care și-a numit propria fiică "femeia ta" și așa vorbește de fiecare dată când vine vorba de soția mea. Nu-și iubește, oare, fata? Ba, poate mai mult decât orice pe lume. Dar a știut să accepte, chiar dacă a fost ceva mai greu la început, că a devenit a mea și de un deceniu și jumătate, este a lui "numai dacă îmi dau și eu acordul" fiindcă este "femeia mea". Iar când vorbește cu soția mea are grijă să spună: dar el (adică, spunându-mi numele) ce părere are? Asta este foarte important. Iar cu părinții mei, am avut grijă să mă asigur că se manifestă la fel. Sper că am fost înțeles cum se cuvine în ceea ce am vrut să spun.) Însă, dacă părinții vor interveni vreodată, să o facă prin acceptarea necondiționată a ginerelui sau nurorii ca pe propriul copil. În acest caz, "adopția" partenereului de viață al copilului lor este imperios necesară. Când soacra și socrul vor înceta să fie părinții unuia dintre cei doi și să fie părinți pentru amândoi, se va putea vorbi de dragoste filială. Până atunci discutăm discuții.
Citat:
În prealabil postat de andrei25
Dar sa nu uitam, ca Proorocul David spune sa tinem cont de sfatul celui batran, bineinteles, atunci cand nu ne desparte de Dumnezeu, pentru are o experineta de viata, pe care noi, cei tineri, nu o avem. De cate ori nu ne-au zis parintii: "lasa, ca ai sa ai si tu copii, si-ai sa vezi". Asta e problema de astazi. Vad foarte multi tineri (gineri si nurori, mai ales la nurori, Doamne fereste, nici pe dracul nu-l urasc asa de tare), care nu vor sa aiba nicio legatura cu socrii. Trebuie sa intelegem ca cea mai simpla cale sa ne mearga bine in familie si in viata noastra, este sa ne iubim unii pe altii. Sfantul Apostol Ioan, a carui adormire abia am praznuit-o ( 26 sept), spre sfarsitul vietii sale, in predicile sale nu mai vorbea mult despre una, despre alta, ci spunea numai atat: "Fratii mei, iubiti-va unii pe altii". Numai bine si Doamne ajuta!
|
Sfatul celui bătrân, da! Dar fără imixtiuni gratuite în viața tinerilor. Cât despre faptul că nu vor să aibă nici o legătură cu socrii, nu o să mă facă nimeni să cred că este o opțiune neîntemeiată. Am mai spus: singura datorie este a părinților față de copii și nu invers. Copii nu au cerut să se nască, s-au născut din iubirea celor doi. N-ai decât să le dai educația cuvenită și dragoste, care dragoste adevărată nu cere nimic pentru sine. Este gratuită, fiindcă dragostea autentică este divină. Dacă copii vor alege să-i iubească și să-i respecte mai târziu e și meritul părinților că au știut să le insufle anumite valori. Dar pentru asta nu trebuie să ceară vreo recompensă sufletească. Să dea Dumnezeu să existe cât mai mulți copii care să-și iubească și să-și cinstească părinții și mai ales, părinții - socrii.
__________________
Mulțumescu-Ți Ție, Doamne, pentru toate, pentru fiecare zi și pentru moartea ce va veni, Te ascult, Doamne și nici măcar după ascultare, nu-mi da mie, ci numai după voia Ta, ajută-mi părtaș să fiu binecuvântărilor Tale, acum și întru împărăția Ta. Amin.
|