Subiect: Cum facem cruce?
View Single Post
  #6  
Vechi 27.09.2010, 21:44:09
Erethorn Erethorn is offline
Banned
 
Data înregistrării: 28.12.2009
Locație: Timisoara
Religia: Catolic
Mesaje: 2.079
Implicit Continuare

Ca luptator pentru darul sacru al vietii si pentru demnitatea umana, Papa Ioan Paul al II-lea a gasit receptivitate si cooperare pe plan international chiar si in interiorul celorlalte religii monoteiste: iudaismul si islamul, care apara si ele darul sacru al vietii si valoarea unica si eterna a persoanei umane, create dupa chipul lui Dumnezeu".

Promotor al pocaintei ca premisa a reinnoirii, reconcilierii si unitatii

"Un aspect care nu e specific pentru imaginea Bisericii Romano-Catolice, atat de mare si influenta in lume, il constituie gesturile de pocainta ale Papei, pentru greselile comise in trecutul indepartat sau apropiat, de catre persoane din conducerea sau din structurile Bisericii Romano-Catolice. Acest comportament al Suveranului Pontif, Pastorul universal al Bisericii Catolice, precum si sef de Stat suveran si foarte influent, este perceput atat in interiorul Bisericii Romano-Catolice proprii, cat si in alte Biserici, sau in societatea umana, in general, ca fiind neobisnuit. Desigur, in convingerea Papei, pocainta - ca act savarsit de el nu doar pentru sine personal, ci si pentru persoane care au reprezentat gresit in istorie Biserica Romano-Catolica - este o atitudine spirituala care transcende notiunea de putere de tip juridic si politic. Astfel, pocainta este izvor de spiritualitate a reinnoirii relatiei omului cu Dumnezeu si cu semenii, a relatiilor dintre comunitati religioase sau comunitati umane. Sfintii ne invata ca pocainta sincera si autentica topeste zidurile sau obstacolele create de pacat si patimi egoiste, in relatia noastra cu Dumnezeu si cu oamenii.

In acest sens, istoricul crestin Lactantiu spunea in secolul al IV-lea ca acea Biserica este adevarata care a pastrat practica pocaintei. Papa Ioan Paul al II-lea a cerut adesea iertare pentru greselile comise in trecut de reprezentanti ai Bisericii Romano-Catolice, pentru a pune un inceput nou in relatiile acesteia cu alte Biserici sau comunitati religioase si umane. Astfel, pocainta este traita ca baza pentru reconciliere si refacere a unitatii crestine, sau ca promovare a dialogului si cooperarii pentru binele comun.

Comportamentul Papei de penitent si pelerin, de crestin si prieten, in vizitele sale din cateva tari majoritar ortodoxe, merita o reflectie aprofundata din partea fiecarui pastor de suflete crestine, indiferent de comunitatea eclesiala careia ii apartine. Gesturile sale de penitent si pelerin se armonizeaza cu spiritualitatea din enciclicele sale Ut unum sint - Ca toti sa fie una, 1995, si Orientale lumen - Lumina rasariteana, 1993, cu recunoasterea faptului ca adevarul credintei si iubirea frateasca nu pot fi despartite, ca unitatea exterioara care nu este comuniune spirituala profunda nu se poate impune constiintei si libertatii umane. De aceea, Papa a invitat alte Biserici sa reflecteze, in mod fratern si critic, asupra primatului papal insusi. Episcopul italian Vincenzo Paglia marturisea ca Papa Ioan Paul al II-lea, referindu-se la relatia sa cu Ortodoxia, ar fi spus de mai multe ori: Doresc comuniune cu Ortodoxia, nu jurisdictie asupra ei!

Vizita Papei Ioan Paul al II-lea in Romania si receptarea ei pozitiva pe plan international si ecumenic au facut ca el sa fie considerat un prieten al Romaniei, prima tara cu populatie majoritar ortodoxa vizitata de Papa Romei. Faptul ca o tara latina ortodoxa a fost vizitata de un papa catolic slav intensifica semnificatia spirituala a dialogului si cooperarea dintre Biserici si popoare, azi, in Europa. Papa Ioan Paul al II-lea a trecut la Domnul in ajunul Duminicii Tomei, pe care el insusi a declarat-o cu cativa ani in urma si Duminica Indurarii sau a Milostivirii. Cel care a scris o enciclica despre bogatia Milostivirii divine (Dives in misericordia, 1980) a fost primit in lumina Milostivirii divine la 2 aprilie 2005. Din toate luminile raspandite de acest Papa misionar si luptator prin cuvintele, gesturile, activitatile si suferintele sale in societatea de azi, sa culegem lumina pentru a-l iubi mai mult pe Hristos, Evanghelia si Biserica sa, si sa-l laudam pe Dumnezeu prin promovarea iubirii sfinte si curate in viata persoanelor, comunitatilor si popoarelor". - Mitropolitul Daniel al Moldovei si Bucovinei, actualul Patriarh al BOR....
Reply With Quote