Citat:
În prealabil postat de Eugen7
Dumneavoastra faceti confuzii grave intre suflet si spirit (mai exact spus intre sufletul animalelor si sufletul spiritual al omului), intre viata naturala (ce o au si animalele caci si ele au afecte sufletesti: bucurie, tristete, depresie etc.) si viata constienta (rationala, ganditoare, cugetatoare care este specifica doar omului)... Trebuie sa studiati mai cu atentie ce spun Sfintii Parinti inainte de a spune ca ei au gresit.
|
Dumneata faci confuzii grave. Nu ai citit articolul pe care ți l-am dat în care se arată că Scriptura și învățătura Bisericii este că omul este alcătuit din trup și suflet, nu din trei entități:
http://www.crestinortodox.ro/dogmati...tul-69087.html
În limba română prin duh, spirit sau suflet se înțelege același lucru, inclusiv în limbajul bisericesc. Partea rațională a sufletului este denumită minte și fără ea nu există nici simțuri. Nu există simțire fără rațiune, de aceea spuneau Părinții că sufletul e necompus.
Citat:
SFINTII PARINTI SPUN CLAR CA SUFLETUL OMULUI ESTE SUBSTANTA SI NU DOAR UN PRICIPIU (precum constiinta care este urmarea cugetarii - gadirii, ratiunii...)!
|
Dacă e substanță înseamnă că e trup. Duhul, sufletul sau spiritul nu este material.
Citat:
Nuanțări interesante întâlnim în lucrările Părinților filocalici. Sfântul Antonie cel Mare confirmă existența sufletului la animale: "Fiindcă anumiți oameni lipsiți de cucernicie îndrăznesc să spună că plantele și legumele au suflet, voi scrie pe scurt despre aceasta pentru călăuzirea celui simplu. Plantele au o viață naturală, dar nu au suflet. Omul este numit animal rațional pentru că are rațiune și poate să dobândească cunoștințe. Celelalte animale și păsări pot produce sunete fiindcă au răsuflare și suflet. Toate lucrurile care sunt supuse creșterii și descreșterii sunt vii; dar faptul că trăiesc și cresc nu înseamnă neapărat că toate au suflete" (Filocalia Vol. I, pag. 61). În viziunea "Patriarhului călugărilor singuratici" există patru categorii de vietăți: primele, ființele îngerești, înzestrate cu suflet și nemuritoare; a doua categorie sunt cele cu rațiune, suflet și răsuflare - oamenii; din cea de-a treia fac parte animalele, care au răsuflare și suflet; a patra categorie cuprinde plantele care au numai viață, lipsite de suflet, răsuflare, rațiune sau nemurire. Pe de altă parte, aceste patru atribute presupun ideea de posesie a vieții.
|
Dacă ar fi așa, ar trebui să spui care animale au suflet și care nu. Pentru că unele, de pildă bacteriile, sunt foarte primitive.
Citat:
Și Mărturisitorul de vârf al secolului VII, Sfântul Maxim, diferenția în volumul II al Filocaliei puterile de care se împărtășesc plantele, animalele și ființele umane. "Sufletul are trei puteri: prima este puterea prin care se hrănește și crește; a doua, aceea a imaginației și a instinctelor; a treia, a inteligenței și a rațiunii. Plantele se împărtășesc numai de prima din aceste puteri, animalele de primele două, iar oamenii de toate trei" (Filocalia, Vol. II, pag. 88).
|
E clar că Sf. Maxim înțelegea altceva prin suflet, deoarece alimentația nu e un atribut al sufletului ci al trupului.
Citat:
IN CONCLUZIE VA ROG SA SUSTINETI AFIRMATIILE DUMNEAVOASTRA CU CITATE PATRISTICE, INDICAND SI SURSA.
|
Uite un citat din Sf. Siluan:
Fiarele sălbatice, animalele din ogradă și toate viețuitoarele sunt pământ, și noi nu trebuie să ne legăm mintea de pământ, ci să iubim cu toată puterea minții pe Domnul, pe Maica Sa Preacurată, Ocrotitoarea noastră și pe sfinți, și să-i cinstim; ei se roagă pentru noi și se întristează atunci când călcăm poruncile lui Dumnezeu.
http://siluan.trei.ro/?page_id=114