View Single Post
  #6  
Vechi 25.09.2010, 22:54:20
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Mesaje: 7.736
Implicit

Citat:
În prealabil postat de piedonee Vezi mesajul
Pai daca pe glob suntem aproximativ 7 miliarde de oamenii,intrebarea mea este urmatoarea
Mântuitorul a fost întrebat (chiar destul de insistent) cam câți se vor mântui. Dar nu a răspuns cu un procent, ci cu o invitație de a merge pe drumul mântuirii. Noi nu știm dacă majoritatea oamenilor a mers și va merge în rai sau în iad. Deisgur că putem spera în prima variantă. Pe de altă parte, din mai multe spuse ale Mântuitorului s-ar putea desprinde ideea că mai degrabă e adevărată a doua varinată, cea mai citată fiind aceea cu "îngustă este calea", dar mai sunt și multe, multe altele ("nu se vor mântui nici bețivii, nici...nici...nici). Tot spre această concluzie converg revelațiile particulare ale multor sfinți, pe câtă vreme numărul sfinților care au fost de părere că majoritatea merg în rai este foarte mic.

Citat:
impartim si pe aceste unii ecumenisti alti mateiti,etretici,schismatici etc......
Din punct de vedere formal, numai Biserica se poate pronunța dacă cineva este eretic sau schismatic. Pe de altă parte, știm că, pentru ca un păcat să fie de moarte este necesar să fie făcut cu deplină intenție și deliberare. Iar păcatele schismei și ereziei nu fac excepție de la această regulă generală. Dacă cineva neagă un adevăr de rang dogmatic neștiind că aceea este o dogmă, atunci nu se poate spune că este un eretic, deși ceea ce susține este erezie. De exemplu, cineva care susține că oamenii preexistă ca îngeri înainte de zămislirea lor, nu este un eretic dacă nu cunoaște că asemenea idee a fost condamnată ca erezie de Magisteriul Bisericii. La fel e și în cazul schismei: dacă cineva este convins cu deplină bună intenție că se află în Biserica lui Cristos, atunci, deși în mod obiectiv se află în afara Bisericii, nu este un schismatic și avem motive să sperăm că Dumnezeu nu îi va socoti aceasta ca păcat. Sutașul roman nu făcea parte din ceea ce era pe atunci Poporul lui Dumnezeu, și totuși Dumnezeu l-a iertat și l-a ajutat. Cum a făcut cu sutașul, sperăm să facă și cu cei care, crezând în El, se află în afara Poporului Său, care astăzi noi, catolicii, credem că este Biserica Catolică.

Tot același principiu se aplică și în cazul canoanelor. Dacă cineva încalcă un canon nu din spirit de frondă față de autoritatea Bisericii, ci neștiind că este canon și neștiind că încălcarea lui este materie gravă, atunci nu va avea vină. Să presupunem că toată viața a trăit cu convingerea că respectarea vinerii ca zi de post este o recomandare și nu o poruncă a Bisericii. A mâncat porc în fiecare vineri, din neștiință. Să nu fim absurzi și să credem că Domnul îl va sorti damnării perpetue, ci să ne amintim că a strigat pe când era pe Cruce: "Iartă-i, Doamne, că nu știu ce fac !".
__________________
Doamne, Tu pe toate le știi ! Tu știi că Te iubesc !

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote