Citat:
În prealabil postat de slamdaffodil
Buna ziua!
As dori, daca se poate sa ma ajutati si pe mine cu un lucru...
Atunci cand citesc un acatist sau citesc o rugaciune imi tot zboara gandurile in alta parte...ori ma gandesc la ce am mai facut, ori imi vine o melodie .
Imi adun gandurile la rugaciune, dar apoi iar imi zboara ...nu stiu ce sa fac sa scap de ele !
Doamne ajuta!
|
Nu sunt eu cea mai in masura sa dau sfaturi.. dar eu am gasit o solutie pentru o parte din gandurile care ma deranjau. In timpul rugaciunii imi venea in minte ce nu am facut in ziua respectiva: ca nu am sunat pe x, nu am cumparat ceva ce lipsea din casa etc.
Ca urmare am hotarat sa fac o agenda pe care completez in fiecare seara ce am de facut a doua zi, ce planuri pt restul saptamanii am, ce lucruri am de cumparat si pe cine am de sunat etc.. Astfel imi eliberez mintea de toate detaliile acestea si pot sa ma rog linistita. Pentru mine functioneaza.
Evident sunt si alte categorii de ganduri care vin la vremea rugaciunii..
Spui de melodii care iti revin in minte. Eu am aici doua solutii:
- ascult preponderent muzica psaltica (sunt multe situri de unde poti descarca) sau clasica.. astfel de melodii nu te urmaresc obsesiv
- intru pe situri in care este analizat continutul (ocult al) muzicii contemporane (de ex. vigilantcitizen.com) si imi trece cheful sa mai ascult astfel de lucruri.
Daca am probleme cotidiene sau sunt in relatii proaste cu cineva, ii expun intai lui Dumnezeu supararea mea, ma rog pentru cei cu care nu sunt in relatii bune etc.. Astfel devin mai linistita si nu ma mai gandesc la ce mi s-a intamplat in timpul zilei.
Ajua uneori sa citesti seara scrieri ziditoare de suflet inainte de a te ruga (sau macar din sf. scriptura).