View Single Post
Vechi 25.09.2010, 13:43:37
Zarathustra_revenind Zarathustra_revenind is offline
Member

Data înregistrării: 14.06.2010
Implicit

Poate ar fi trebuit sa fiu mai explicit, cand am scris moralitate ma refeream mai curand la definitia din dex :

MORALITÁTE s. f. Însușirea a ceea ce este moral (I 1); natura, caracterul, valoarea unui fapt, a conduitei unei persoane sau a unei colectivități din punct de vedere moral. ♦ Comportare, conduită, moravuri în conformitate cu principiile morale; cinste, bună purtare

Precizez asta pentru ca multi par a crede ca intrebarea ar fi avut sensul : respecta cei ce nu cred in crestinism ceea ce crestinismul numeste bun intotdeauna ?
Pentru ca exista si lucruri considerate rele in mod special de crestinism ce privite din perspectiva laica nu sunt in mod necesar rele.
Asadar intrebarea ar fi putut fi pusa si in forma urmatoare : este mai putin moral un om care nu crede un dumnezeu decat unul care crede? Este adica el mai predispus sa ucida, sa talhareasca, sa fie lipsit de mila si sa minta mereu? (ma refer deci la lucruri general acceptate ca fiind rele, nu la exceptii). Este suficienta credinta (in cazul acesta crestina) pentru a fi morali?
Opinia mea personala este ca nu e nevoie de credinta in divinitate pentru a fi moral, pentru a nu face rau, ci din contra a face bine. Cred ca e suficient bunul simt si inteligenta pentru a intelege ce este acceptabil si ce nu din punct de vedere moral. Mai exact nu cred ca moralitatea bazata pe promisiunea raiului sau amenintarea iadului este atat de morala, de autentica precum se pretinde.Mai curand cred ca moralitatea izvoraste din capacitatea de a avea empatie, de a ne pune in locul celuilalt, nu doar din vreo lege scrisa sa nu . Evident asta e pana la urma o opinie personala, dar nu vad vreun motiv pentru care nu ar fi legitima.

Va multumesc pentru opinii si pentru voturi, chiar daca majoritatea nu impartasiti probabil deloc parerile mele. Votul este deschis in continuare si ii rog pe cei ce nu au votat sa continue sa voteze, nu de alta dar cu cat sunt mai multe voturi cu atat este mai reprezentativ sondajul pentru acest forum.

Mai precizez si ca ma abtin de la vot .
Reply With Quote