Hristos S-a inaltat!
Pe 17 mai Biserica Ortodoxa Rusa din afara granitelor a revenit in Patriarhia Rusa.Prima Liturghie comuna a fost slujita in Catedrala Patriarhala de la Moscova "Hristos Mantuitorul".Dupa zeci de ani de dezbinare ,in sfarsit, intaistatatorul Patriarhiei de la Moscova ,Sanctitatea sa Alexei al II-lea,Patriarhul Moscovei si al Intregii Rusii ,a liturghisit impreuna cu IPS Lavr - presedintele Sfantului Sinod al BORus din afara granitelor.
Pana a se uni cu Patriarhia Rusa ,Biserica condusa de IPS Lavr a avut comuniune liturgica cu Bisericile de stil vechi din Romania ,Grecia si Bulgaria.Acestia din urma au refuzat sa mai fie impreuna cu BORus din af. gr. pe motiv ca ,vezi Doamne, Patriarhia Rusa ar avea legaturi ecumenice cu toti ereticii din lume.
Ca preot din Patriarhia Rusa ,tin sa mentionez faptul ca Biserica noastra nu are de gand sa se uneasca cu catolicii si alti eretici! Da ,exista un dialog...adevarat ca,mai putin pronuntat ca in Romania...
Referitor conflictului de cuvinte ,care il vad aici in site,pe tema stilurilor vechi si nou,dati-mi voie sa spun ce stiu.
Patriarhiile: Rusa , a Ierusalimului , a Serbiei, a Georgiei, sf. Munte Athos, precum si un sir de parohii din diferite Biserici locale tin stilul vechi.
Strict matematic, in Biserica Ortodoxa Universala, sunt mai multi preoti si mireni ce tin stilul vechi.
In Romania, cei ce tin de Slatioara nu sunt unicii care tin stilul vechi,si nici cei mai numerosi.
Parohii ce tin stilul vechi in Romania gasim in multe judete,in cadrul Patriarhiei Romane.Exista Vicariatul Ucrainean(Biserica autonoma in BOR),Vicariatul Sarb - o jurisdictie a Patriarhiei sarbe pe teritoriul Romaniei(aprobat de BOR), s.a.
Toate aceste parohii(care au comuniune liturgica cu alte Biserici sus-mentionate de stil vechi) sunt mai multe (iarasi matematic) decat cele ce tin de Slatioara.
|