Subiect: Papalitatea
View Single Post
Vechi 24.09.2010, 09:02:40
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.06.2010
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Erethorn Vezi mesajul
Discutia era despre faptul ca Parintele Cleopa are o reprezentare gresita in privinta dogmelor pe care le combate; cred ca din postarile lui Eugen7 acest lucru reiese clar ca lumina zilei.
nu putem spune ca Parintele Cleopa are o "reprezentare gresita" ci doar "exagerata"... hiperbolizata daca vreti.

Este adevarat ca nu putem compara teologia Parintele Celopa cu cea a Parintelui Profesor Dumnitru Staniloae spre exemplu.
Parintele Cleopa este orientat mai mult spre aspectele practice ale trairii in ortodoxie, pe cand Parintele Dumintru Staniloae este un erudit telolog care explica cu mare finete obiectiva toate aspectele dogmatice in primul rand cele crestin ortodoxe (dar si cele romano-catolice si protestante si neoprotestante).

In concluzie intre teologia ortodoxa si cea romano-catolica exista foarte multe puncte comune dupa cum am precizat (cele mai importante fiind Sfintele Taine, marturisirea Tainei Sfintei Euharistii ca fiind adevarat trupul si sangele Domnului si nu un simbol, Taina Preotiei prin succesiune Apostolica...), dar exista si diferente teologice importante (dupa cum am Aratat in postarile anterioare).

Este adevarat ca diferentele teologice intre Biserica Ortodoxa si cea Romano-Catolica sunt infime (foarte mici) in comparatie cu diferentele teologice dintre Biserica Ortodoxa si cea Protestanta sau cea a cultelor neoprotestante... intrucat acelora le lipseste credinta in Sfintete Taine (mai ales in Taina Sfintei Euharistii).

Orice dialog onest trebuie sa aiba in vedere aceste aspecte. Ele nu trebuiesc exagerate dar nici minimizate.