Multumim Carmen pentru informatiile complete...si apropo de titlul topicului "vizita unui sfant"....mi-am adus aminte de o astfel de vizita cand eram in manastire.
A fost acum cativa ani un an extrem de secetos..nu a plouat cateva luni si pamantul deja incepuse sa se crape, iarba era uscata si galbena, tin minte ca vacile cand erau scoase la pascut se intindeau sa manace frunze din copaci...se faceau rugaciuni de ploaie zilnic dupa vecernie...
Aproape de manastirea noastra era o alta manastire care avea mostele intregi ale unui sfant....in astfel de situatii sunt scoase moastele sau icoanele facatoare de minuni in procesiune prin sate si alte manastiri pentru ca Dumnezeu sa se indure si sa ne scape de calamitate....in fine.
S-a anuntat ca va veni o masina cu moastele Sfantului in ziua X la ora Y...Maica Stareta a anuntat tot satul cu ajutorul zilierilor, de aceasta procesiune. Credeti-ma ca ce a urmat a fost zguduitor...de la poarta manastirii si pana la intrarea in biserica, de-o parte si de alta erau oameni cu flori si lumanari in mana in asteptarea Sfantului.....cand clopotele au inceput sa bata si au anuntat ca masina urmeaza sa intre in manastire portile s-au deschis singure....eu am aflat asta mai tarziu, insa cand clopotele au inceput sa bata m-a cuprins un fior...parca venea un MARE EPISCOP....tot timpul am simtit o prezenta vie in manastire....nici cand a venit in vizita PF Teoctist cu o delegatie de episcopi din mai multe tari crestine nu a fost atata lume si atat incarcatura emotionala ca in ziua cand SFANTUL NE-A VIZITAT....bine comparatia nici nu e binevenita, dar as vrea sa pot reda in cuvinte dimensiunea trairii unui asemenea eveniment si nu cred ca am sa reusesc...nu am cuvinte sa ma exprim de fapt....
|