View Single Post
  #2  
Vechi 21.09.2010, 12:32:26
Scotianul
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit Delfinii



,,Un argument important pentru a sustine ca delfinii sunt fiinte extrem de inteligente este modul lor de a comunica. S-a constatat ca aceste animale folosesc in comunicare aproximativ 14 mii de semnale, in timp ce oamenii, in convorbirile lor zilnice, se limiteaza doar la o mie de cuvinte. Mai mult decat atat, un singur semnal al delfinilor cuprinde mult mai multe semnificatii decat un simplu cuvant. Delfinii sunt capabili sa emita o gama larga de sunete, de la fluierat, modalitatea lor principala de comunicare, la clicuri, zgomote scurte, folosite in principal pentru ecolocatie. Ecolocatia este mai bine cunoscuta sub numele de "sonarul delfinilor". Acest "instrument" le permite sa localizeze obiecte sau organisme vii aflate la sute de metri distanta, cu un remarcabil succes. Sistemul senzorial de ecolocatie al delfinilor este fascinant prin complexitate, dar ramane in continuare un mister pentru stiinta moderna. Fiecare delfin adopta o "semnatura", un sunet aparte care-l caracterizeaza doar pe el, astfel incat sa se poata recunoaste unul pe celalalt. In concluzie, putem afirma ca eficienta utilizarii codurilor nu este o caracteristica exclusiv umana.

Poate ca acesta este un mesaj pe care delfinii incearca sa ni-l transmita, prin comportamentul lor in colectivitate. Ei se ghideaza dupa o adevarata "filosofie" sociala si se dedica intregului grup. Cand unul dintre ei se simte slabit, toti ceilalti il inconjoara cu afectiune, pentru a-l apara de eventualele pericole si, daca acesta nu mai poate ajunge la suprafata cu propriile puteri, toti ceilalti il sustin, impingandu-l spre aer, pentru a putea respira. Delfinii dovedesc altruism si actioneaza cu generozitate nu numai intre ei, ci si cu oamenii. Relatari despre delfinii salvatori apar inca din antichitatea greaca. Exista sute de marturii ale oamenilor salvati de catre delfini de la inec sau de atacul rechinilor.Mai mult decat atat, delfinii au grija si de mediul ambiant, din care isi iau exact atata hrana cata au nevoie, nu distrug si nu omoara inutil alte vietuitoare.

In ultimii ani, terapia cu delfini a luat o mare amploare in incercarea de a trata diverse afectiuni, in special ale copiilor bolnavi de autism, paralizie cerebrala sau sindromul Down. In lucrarea sa intitulata "Mesajul delfinilor", Patricia St. John povesteste cum a descoperit ca delfinii si copiii autisti "comunica" intr-un mod cu totul aparte. Ea a incercat sa-i apropie si rezultatele au fost spectaculoase: copiii bolnavi ieseau treptat din izolarea lor in preajma delfinilor. Cercetatorii au analizat esantioane de sange prelevate, inainte si dupa ce pacientii au intrat in contact cu delfinii, rezultatele aratand ca, dupa inotul cu acestia, exista o modificare a nivelului de endorfine. Aceste transformari de natura fiziologica raman inca o enigma.

Recent, a aparut ideea ca delfinii ar trebui sa fie declarati "persoane non-umane", cu dreptul de a fi tratati ca "indivizi". Delfinii sunt constienti de mediul lor, au emotii, au personalitati distincte, control de sine, si ii trateaza pe ceilalti cu respect, fara a cere nimic in schimb. Recunoasterea inteligentei deosebite a delfinilor si declararea lor ca persoane este insa greu de acceptat, in conditiile in care omul isi proclama suveranitatea de fiinta rationala asupra intregii planete.

Leonardo da Vinci spunea in urma cu mai bine de cinci secole: "Daca omul vrea libertate, de ce sa tinem pasarile si animalele in custi? Intr-adevar, omul este stapanul animalelor pentru ca le depaseste in brutalitate. Noi traim din moartea altora. Suntem locuri de inmormantare pentru animale. De la o varsta frageda, am renuntat la carne, si va veni o zi cand oamenii ca mine vor vedea uciderea unui animal asa cum vad acum uciderea unui om".

La delfini exista ceva impresionant. Ei demonstreaza neincetat o vie dorinta de a comunica si empatiza cu alte creaturi ale pamantului. Acest atribut rar, un alt animal, Homo Sapiens, inca nu l-a invatat perfect."
Reply With Quote