Citat:
În prealabil postat de Bast-et
Multi mi-au spus ca Biblia in intregimea sa, este o carte religioasa, nu are de a face cu istorie, geografie, stiinte, fizica etc. Ca atare, trebuie sa ramana in limitele materiei sale, nu sa-si bage coada in argumente unde nu satisface cerintele solicitate, precum dovezi stiintifice.
|
Motto:,,
Spiritul este adevarata fiinta" (Cicero)
Biblia nu are coada.Maimutele au coada dar nu toti ne inrudim cu ele.Omul are 3 facultati in spirit:gandire,simtire si vointa.Daca sunt folosite in mod armonios se evita in mod inteligent formulari de tipul ,,radio sant" pe stilul ,,multi mi-au spus ca"si se prefera afirmatii logice precum ,,am studiat/am verificat/m-am informat din urmatoarele surse/am ajuns la urmatoarele concluzii pe urmatorul rationament".
Asta ca sa vorbim de satisfacerea cerintelor culturale la nivel elementar.De ce este necesar acest lucru spre diferenta de ideea simpaticelor animale mamifere din ordinul primatelor de a folosi coada in teologie?Pentru ca teologia si stiinta trebuie intelese din interior,adica studiate in esenta lor si nu doar admirate pe sistem admirat peretii.Sa nu aruncam metodele culturale pe apa rigolei.
Sa continuam putin despre Biblie si materie.In Geneza 1:26 se spune:,,Și a zis Dumnezeu: "
Să facem om după chipul și după asemănarea Noastră, ca să stăpânească peștii mării, păsările cerului, animalele domestice, toate vietățile ce se târăsc pe pământ și
tot pământul".
Adica omul,prin cele trei facultati ale sale in spirit sa domine materia.Spiritul sa domine materia.Ceea ce incearca stiinta de o istorie.Sa inteleaga mecanismul materiei pentru a o domina prin spirit,prin intelegere.Omul a fost creat atat din materie(tarina)cat si din spirit(Ruah).Asadar avem o dubla lupta a omului:a).lupta cu macro-cosmosul,adica cu materia inconjuratoare,pe care omul este chemat sa o inteleaga si sa o domine prin ceea ce a pus Cel de Sus in el si b).lupta omului cu micro-cosmosul adica cu materia trecatoare din care este facut,materie afectata de caderea din starea de gratie in care era in pacatul din care ne nastem de la Adam si pina in prezent.Omul se intoarce in materia din care era facut,tarina,dar spiritul sau se intoarce,la fel,la sursa de unde a provenit.Modul cum suflarea din noi se pregateste de acel moment al reintoarcerii este lupta sa pe o perioada de timp limitata numita viata.Daca omul isi domina prin Credinta atat materia sa slaba si generatoare de pacat si cadere cat si materia exterioara,inconjuratoare,prin Ratiune,atunci spiritul uman regaseste acel moment de gratie,cand se ridica din efemer spre vesnic,spre Cel de Sus unde Afla si Omega se reunesc in Cel ce este inceputul si sfarsitul.
Mari minti ale lumii,
oameni de stiinta, au incercat sa inteleaga cartea numita The Holy Bible insa pe nici unul nu l-a caracterizat aroganta,nestiinta sau incultura.In consecinta au incercat sa o inteleaga cat mai bine dar cum se pot ei compara cu (i)logica prezentului cand suflatul la ureche,delatiunea culturala,a inlocuit efortul spiritului de a cauta,a cerceta,a se lupta cu starea de existenta amorfa,ancorata implacabil doar in ambient si foarte rar in Logos.Si iata cum spiritul,lipsit de inteligenta generata fie si de o sete culturala decenta, se ineaca in valtoarea materiei fara simtire,o ,,imago mundi"a spiritualitatii din prezent.
Credinta,ratiunea precum si libertatea constiintei nu sunt notiuni antagonice.Cel putin nu din punctul meu de vedere:
,,
Dumnezeu este singurul stapin al constiintei, pe care a lasat-o libera de orice doctrine sau porunci umane care ar fi, in orice mod, contrare Cuvantului Sau; sau in afara Lui daca ne referim la Credinta.Astfel,sa crezi asemenea doctrine, sa te supui la asemenea porunci, inseamna sa-ti tradezi adevarata libertate a constiintei.Iar daca ti-se va cere o implicita credinta,o oarba si absoluta ascultare,asta inseamna sa-ti tradezi atat libertatea constiintei cat si ratiunea.
Cei care, sub pretextul libertatii crestine, savirsesc orice pacat sau pretuiesc orice depravare, distrugand in acest mod limita libertatii crestine, ar trebui sa stie ca acesta limita este data de faptul ca am fost salvati din mainile dusmanilor nostrii, ca sa-L putem sluji pe Cel de Sus fara frica, stand in fata Lui in dreptate si sfintenie pentru tot restul zilelor vietii noastre."
In ,, The Westminster Confession of Faith” se spune asta.
Nicolae Steinhardt spunea:
,,
Nicaieri si niciodata nu ne-a cerut Hristos sa fim prosti. Ne cheama sa fim buni, blanzi si cinstiti, smeriti cu inima, dar nu tampiti. (Numai despre pacatele noastre spune la Pateric “
sa le tampim”.) Cum de-ar fi putut proslavi prostia Cel care ne da sfatul de-a fi mereu treji ca sa nu ne lasam surprinsi de satana? Si-apoi, tot la I Cor. (14, 33) sta scris ca “Pentru că Dumnezeu nu este al neorânduielii”. Iar randuiala se opune mai presus de orice neindemanarii zapacite, slabiciunii nehotarate,neintelegerii obtuze. Domnul iubeste nevinovatia, nu imbecilitatea.Nu, slujitorilor diavolului, adica smecherilor, prea le-ar veni la indemana sa fim prosti.
Dumnezeu, printre altele, ne porunceste sa fim inteligenti."
Maimutelor nu le-a poruncit nimic de acest tip si prin urmare au scapat de-o grija ce le-ar fi dat previzibile si nesfarsite batai de cap.