Citat:
În prealabil postat de tricesimusquintus
Apreciez mult că sunteți sincer. Cred că e pentru prima dată când un ortodox îmi spune direct că dogma Bisericii Ortodoxe e formată pe baza învățăturii sfinților părinți și a interpretării lor scripturistice, iar nu pe Sfânta Scriptură. Aceeași franchețe am remarcat-o și la catolici care recunosc că Biserica are autoritatea de a face modificări la învățătura Bibliei. Bine măcar că știm cum stăm. Vă mulțumesc.
|
niste "mici" completari...
Nicaieri nu am afirmat ca cineva ar fi modificat intentionat Sfanta Scriptura, ci doar ca traducerile au fost diferite, insa INTOTDEAUNA, indiferent de traducerea folosita, intelesul Sfintilor Parinti in explicarea adevarului Bibliei a fost acelasi (de la inceputul Bisericii acum aproape 2 mii de ani si pana in prezent si in vecii vecilor).
Dogma (crestin ortodoxa) nu se bazeaza DOAR (EXCLUSIV) pe Sfanta Scriptura (adica nu admitem "Sola Scriptura" din invatatura protestanta si neoprotestanta). Pentru noi a avea doar Sfanta Scriptura nu este suficient caci fara a avea Duhul Sfant (care repet vine in deplinatatea lui in noi doar prin impartasirea reala cu adevarat trupul si sangele Domnului Hristos Iisus la Taina Sfintei Euharistii) nu putem intelege adevarul cuvantului lui Dumnezeu care este Sfanta Scriptura.
De aceea, Sfintii Parinti care toata viata lor au trait in post si in rugaciune (multi dintre ei asemenea Sfantului Ioan Botezatorul, care din pantecele mamei sale Elisabeta se umpluse de Duhul Sfant cand s-a intalnit cu Maica Domnului Nascatoarea de Dumnezeu, Luca cap 1) in unire neitrerupta cu Hristos Iisus in Taina Sfintei Impartasanii, astfel primind garantia trairii in deplinatatea dumenzeirii in Duhul Sfant Dumnezeu, acesti Sfinti Parinti deci sunt asemenea Sfintilor Apostoli garanti ai adevarului intru slava lui Hristos Iisus si a Sfintei Sale Biserici.
pentru a evita orice confuzie, pe scurt: Sfanta Scriptura se poate intelege exclusiv in Duhul Sfant (cand inima si mintea omului sunt unite intre ele si cu deplinatatea dumnezeirii). Iar Duhul Sfant in deplinatatea lui se afla exclusiv in Taina Sfintei Impartasanii cu adevarat trupul si sangele Domnului Hristos Iisus.
"Iisus Hristos, ieri și azi și în veci, este același. " Evrei 13,8 Astfel si invatatura despre Sfintele Taine din Biserica Ortodoxa este atemporala (asa cum am primit-o de la Apostoli, au intarit-o Sfintii Parinti cu ajutorul Duhului Sfant bineinteles si noi si cei ce vor urma nadajduim in Dumnezeu Duhul Sfant in pastrara adevarului).