Observ ca multi nu cunosc istoria crestinismului sau pur si simplu sunt patrunsi de lasitatea in care s-a cufundat toata crestinatatea.
Sfântul Mucenic Emilian de la Durostorum(sfantul care a distrus idolii)
Se intampla în timpul împăratului Iulian Apostatul, numit așa pentru că se lepădase de credința creștină, cand a apărut o ultimă încercare de reînviere a păgânismului. Aceasta a dus la nemulțumiri și chiar la răzvrătiri fățișe din partea creștinilor, încât s-a ajuns, în unele locuri, la noi persecuții. În cursul acestora și-au jertfit viața pentru Hristos și unii creștini din ținuturile dunărene. Între ei se numără și tânărul Emilian de la Durostor (azi Silistra, pe Dunăre), prăznuit în data de 18 iulie.
Pe când petreceau ei, tânărul Emilian, „privind împrejur și văzând timpul potrivit ca să câștige cununa vieții celei de sus, fiindcă se socotea creștin nu numai în fața lui Dumnezeu și a îngerilor, ci și a oamenilor și dorind lucrul acesta să fie arătat tuturor a intrat în templul păgân din cetate și, cu un ciocan de fier, a distrus zeii, adică idolii, a răsturnat altarele și jertfele puse pe ele, apoi a ieșit nevăzut de nimeni“.
Auzind despre cele întâmplate, Capitolin s-a umplut de mânie și a poruncit să fie adus făptașul imediat, oricare ar fi el. Ieșind ostașii, aceștia au văzut pe un oarecare țăran ce trecea pe acolo de la câmp, pe care l-au bătut și l-au arestat ducându-l la Capitolin. Sfântul Emilian, văzând acestea, a cugetat în sinea sa și a ieșit înaintea ostașilor, spunându-le ca să-l ia pe el în locul acelui om nevinovat, fiindcă el era făptașul căutat de ei.
Ajungând în fața lui Capitolin, tânărul Emilian a fost supus unui interogatoriu. Fiind întrebat care îi este numele, el a răspuns: „Dacă mă întrebi de numele meu obișnuit, mă numesc Emilian; dacă, dimpotrivă, cauți numele meu cel desăvârșit, atunci socotește-mă a mă numi creștin“. Întrebat de ce „a adus ocări nemuritorilor zei“, tânărul Emilian a răspuns cu mult curaj, zicând. „Dumnezeu și sufletul meu mi-au poruncit să calc în picioare pe acești neînsuflețiți, ca să arate tuturor că sunt pietre fără suflet, muți și surzi, în care nu se află nici un fel de grăire“.
TOLERANTA VOASTRA ESTE DE FAPT LASITATE, IAR PT LASITATE SE IA CANON GREU SAU ASTEPTI PEDEAPSA !
|