La protestanti e simplu de inteles de ce nu accepta taina Euharistiei.Unii nu au fost pusi niciodata in fata ei ,altii ,cei convertiti,s-au pierdut de la credinta ortodoxa.
Odata ce mintea e lipsita de har,ea se afunda in explicatii lumesti,logice,cautand sa explice ceea ce in Ortodoxie e pe drept cuvant "o Taina" .Ba chiar mintea ,in felul ei firesc,incearca sa aduca propriile explicatii ,logice de altfel.Astfel ,devine foarte firesc gestul lor de a manca si bea impreuna,comemorand Cina Domnului . Ce cuminte !
Ortodoxia insa,a mostenit din primele veacuri,aceasta explicatie cutremuratoare a Cinei de Taina,ca adica ea este jertfa perpetua a Domnului pentru noi . Asa cum rastignirea a fost reala ,iata ,si frangerea painii devine exact ceea ce anuntase Domnul:"Cine nu mananca Trupul Meu si nu bea sangele Meu nu are viata!"
Dar eu in continuare nu inteleg de ce Domnul a ales aceasta cale,ca din toata activitatea Sa,si Jertfa Sa pentru noi,sa aleaga acest gest al frangerii painii,ca mijloc de a fi ulterior impreuna cu noi.Deci nu porunci,nu legi,nu slujbe,nu invatatura ci doar simpla mancare a unei bucati de paine,cu credinta ca ea e Trupul Sau.Atat !
Am mostenit aceasta taina a frangerii painii de la Duhul,cred in ea,ma impartasesc cu ea,ma minunez continuu de ea.Dar nu inteleg de ce ea devine mijlocul prin care se separa credinciosii de necredinciosi,cei ce urmeaza calea cea dreapta(ortodocsii) de cei abatuti de la ea !
|