Există trei ranguri monahale: rasoforul, stavroforul și schimonahul (sau schimonahia). Fiecare din aceste trei ranguri reprezintă un nivel din ce în ce mai mare de asceză. În primele zile ale monahismului exista doar un singur rangschima mare.
Procesul prin care o persoană devine călugăr sau călugăriță se desfășoară încet în mod intenționat, deoarece îmbrăcămintea astfel primită este considerată ca fiind semnul unui angajament pe viață pentru Dumnezeu, angajament care nu este ușor de făcut. După terminarea perioadei de noviciat, pot fi parcurse trei nivele de monahism. În Biserica Ortodoxă există un singur fel de îmbrăcăminte pentru monahi (cu unele mici variații regionale) care este aceeași atât pentru monahi cât și pentru monahii. Fiecărui nivel succesiv îi corespunde o parte a acestui costum, setul complet fiind purtat doar de cei cu rangul cel mai mare, numit din acest motiv "schima mare" sau "veșmântul mare." Fiecare persoană este liberă să intre în oricare mănăstire dorește; dar după ce este acceptată de stareț (sau stareță) și îmbracă haina monahală, acea persoană nu se mai poate muta dintr-un loc în altul fără binecuvântarea unui superior eclaziastic.
Cuvântul schima vine din grecescul "σχήμα" (skhēma), care înseamnă formă. Pluralul în greacă este "σχήματα" (skhēmata).
Tipicurile de intrare în aceste ranguri sunt, de obicei, slujite de stareț, dar în unele tradiții acesta trebuie să fie preot pentru a le putea ține. În aceste cazuri, dacă el nu a fost încă hirotonit sau dacă mănăstirea este de măicuțe, un ieromonah va slujii cu această ocazie. Starețul sau ieromonahul care slujesc tunderea trebuie să fie cel puțin de rangul în care vor tunde. Cu alte cuvinte, doar un ieromonah care a fost tuns în schima mare poate el însuși să tundă un schimonah. Totuși, un episcop poate tunde în orice fel de rang în afară de cel al lui.
Călugării ortodocși sunt numiți cu "părinte" chiar dacă nu sunt preoți; dar atunci când discută între ei, călugării, adesea, se adresează unul altuia cu "frate." Novicii sunt întotdeauna numiți "frate." Printre greci, călugării în vârstă sunt numiți adesea gheronda sau "bătrâni", în semn de respect pentru angajamentul lor. În tradiția slavă, titlul de "bătrân"(slavonă: stareț) este rezervat de obicei acelora care au o viață spirituală îmbunătățită și care sunt sfătuitorii celorlalți.
Maicile care au fost tunse ca stavrofore sau de rang mai înalt sunt numite "maică". Călugărițele novice și rasoforele sunt chemate cu apelativul "soră". Călugărițele au același fel de viață ascetică, similar cu corespondenții lor bărbați și adesea mai sunt numite monahii (pluralul feminin de la monah), comunitatea lor numindu-se tot mănăstire (în alte limbi europene mănăstirile de femei sunt desemnate cu un termen diferit de cele de bărbați).
Călugării care au fost hirotoniți întru preoție se numesc ieromonahi (călugăr-preot); călugării care au fost hirotoniți diaconi se numesc ierodiaconi (călugăr-diacon). Un schimonah care este și preot se numește ieroschimonah. Majoritatea călugărilor nu sunt hirotoniți; în mod normal, o comunitate va prezenta ierarhului atâția candidați la hirotonie câți are nevoie pentru viața liturgică. Prin canoanele sfinte ale Bisericii Ortodoxe, candidații la episcopie trebuie să provină din rândul clerului monahal.
__________________
Sunt împotriva: avortului, homosexualității, sectelor, ateismului, masoneriei, păgânătății, ereziilor, ecumenismului, băncilor, cipurilor și actelor cu cip, politicianismului și a părăsirii patriei.
Să ascultăm de poruncile lui Dumnezeu și atât! Viitoarele legi și acțiuni statale nu vor duce decât la compromiterea noastră ca ființe dumnezeiești și la pierderea libertății. Noi nu suntem legați de aceste rânduieli lumești deșarte și satanice, ci doar de voia Domnului!
|