Va multumesc celor care mi-ati raspuns.
Pentru a raspunde si eu la o intrebare de mai sus, si anume unde spune Domnul ca painea si vinul se transforma in Trupul si Sangele Sau, dau doua citate:
"Iar pe cand mancau ei, Iisus, luand paine si binecuvantand, a frant si, dand ucenicilor, a zis: Luati, mancati, acesta ESTE trupul Meu.
Si luand paharul si multumind, le-a dat, zicand: Beti dintru acesta toti,
Ca acesta ESTE Sangele Meu, al Legii celei noi, care pentru multi se varsa spre iertarea pacatelor."
(Matei, Cap. 26, 26:28)
Apostolii vedeau o paine si un vin, insa Domnul le-a spus ca de fapt painea era Trupul Sau si vinul era Sangele Sau, deci asta inseamna ca painea si vinul pe care le vedeau apostolii se transformasera in ceea ce Iisus zicea, pentru ca Iisus nu minte. Insa prin ce modalitate se transformasera, ramane o taina (un mister), cu atat mai mult cu cat transformarea implica si faptul ca Iisus tinea in mainile Sale propriul Trup si propriul Sange. Greu de cuprins cu mintea noastra. Dar nu se poate contesta faptul ca painea si vinul sunt Trupul si Sangele Domnului. Poate se intelege mai clar din paragraful urmator:
"Adevarat, adevarat zic voua: Cel ce crede in Mine are viata vesnica.
Eu sunt painea vietii.
Parintii vostri au mancat mana in pustie si au murit.
Painea care se coboara din cer este aceea din care, daca mananca cineva, nu moare.
Eu sunt painea cea vie, care s-a pogorat din cer. Cine mananca din painea aceasta viu va fi in veci. Iar painea pe care Eu o voi da pentru viata lumii este trupul Meu.
Deci iudeii se certau intre ei, zicand: Cum poate Acesta sa ne dea trupul Lui sa-l mancam?
Si le-a zis Iisus: Adevarat, adevarat zic voua, daca nu veti manca trupul Fiului Omului si nu veti bea sangele Lui, nu veti avea viata in voi.
Cel ce mananca trupul Meu si bea sangele Meu are viata vesnica, si Eu il voi invia in ziua cea de apoi.
Trupul este adevarata mancare si sangele Meu, adevarata bautura.
Cel ce mananca trupul Meu si bea sangele Meu ramane intru Mine si Eu intru el.
(Ioan cap. 6, 47:56)
Iisus spune clar ca trebuie sa mancam Trupul Sau si sa bem Sangele Sau, si iata ca nici evreii nu intelegeau cum se poate una ca asta. Stim ca Iisus nu minte, asa ca Painea si Vinul SUNT Trupul si Sangele Sau necesare vietii vesnice.
Cat despre discutia despre Rai si Imparatie, cert este ca unele suflete ajung la Domnul imediat dupa moarte, insa abia dupa Judecata de Apoi vor invia in trup. Pana la Judecata finala, sufletele care se afla langa Domnul sunt fara trup (cu exceptia Sfintei Fecioare despre care se spune ca a fost inaltata cu trup cu tot). Acum este discutabil daca Raiul este partea doar cu suflete si Imparatia este partea de dupa Judecata unde vor fi si trupurile pentru ca, pe de o parte Adam si Eva erau in Rai cu trup, si Dumnezeu era cu ei in Rai, iar pe de alta parte Imparatia Cerurilor nu trebuie cautata in afara noastra, ci in noi, in inima noastra, asa ca nu va incepe doar dupa Judecata de Apoi, ci poate incepe chiar de acum si cei care intra de pe acum in Imparatie nu vor mai cunoaste moartea, desi corpul lor va muri.
"Adevarat, adevarat zic voua: Daca cineva va pazi cuvantul Meu, nu va vedea moartea in veac."
(Ioan, 8:51)
"Adevarat, adevarat zic voua: Cel ce asculta cuvantul Meu si crede in Cel ce M-a trimis are viata vesnica si la judecata nu va veni, ci s-a mutat de la moarte la viata."
(Ioan 5:24)
In acest ultim paragraf se afla si raspunsul la intrebarea cum de s-a mantuit talharul de pe cruce: a ascultat cuvantul Domnului si a crezut Lui.
Cat despre "sola gratia", nu sunt deacord cu aceasta acuzatie adusa protestantilor pentru ca ei respecta cuvantul Bibliei care spune in multe locuri ca mantuirea o obtinem prin Iisus, si nu prin meritele noatre personale, fara sa insemne asta ca nu avem nevoie de fapte ci dimpotriva, credinta in Iisus ne face sa ascultam si sa facem cuvintele Sale, iar aceste cuvinte indeamna intotdeauna la fapte. Asa ca, dupa ce tragem linia vedem ca ne mantuim prin credinta in Iisus, credinta care ne impinge la fapte. Iar protestantii nu au zis niciodata altceva ci dimpotriva, sunt foarte atenti ca faptele lor sa dea marturie despre credinta lor in Iisus, iar pentru ei, cine nu are fapte, nu poate fi numit cu adevarat credincios, si in aceasta si ortodocsii spun la fel prin expresia "Diavolul stie ca exista Dumnezeu dar nu are fapte". Toti crestinii sunt deacord in acestea, doar ca au dificultati in a intelege ca de fapt spun acelasi lucru in moduri diferite.
Revenind la Euharistie, as dori si eu sa inteleg daca pentru cei care cred ca painea si vinul reprezinta simbolic Trupul si Sangele Domnului, acest "reprezinta simbolic" este totuna cu acel "este" din Biblie. Pentru ca, daca raspunsul este "da", inseamna ca toti protestantii cred in "este" doar ca nici ei nu stiu cum anume "este", ceea ce nu este de condamnat avand in vedere ca totul ramane o taina/mister pentru mintea umana...
|