View Single Post
  #35  
Vechi 07.09.2010, 20:20:06
Traditie1 Traditie1 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 10.10.2008
Religia: Ortodox
Mesaje: 1.719
Implicit

Citat:
În prealabil postat de anna21 Vezi mesajul
Vad ca nimeni nu s-a obosit sa raspunda acestui mesaj.

Dumnezeu viseaza? Dumnezeu gandeste in procedeele logicii umane? Cat fac 1+1 pentru Dumnezeu? Tot 1, cumva? Dar 1+1+1? Etc..

Altfel spus: nu poti sa-L reduci pe Dumnezeu la caracteristicile psihologice umane. Crezi ca foloseste aceleasi procese cognitive ca si creatia sa?
Dumnezeu nu imagineaza in avans!
Întâi vreau să mai fac o precizare despre ce înțelegeau Sfinții Părinți prin imaginație. Ei aveau în vedere de multe ori imaginația asupra lucrurilor duhovnicești, pe care o considerau o greșeală. Ei recomandau dimpotrivă, curățirea, golirea minții de imagini, adică apofatismul, cunoașterea lui Dumnezeu prin negare în opoziție față de cunoașterea prin afirmații. Altă formă nefastă a imaginației la care s-au referit Părinții era imaginația plăcerilor care trage oamenii spre păcate.


Dar imaginația cuprinde, în sens larg, orice formă de inspirație, pre-intuire a unor lucruri. Imaginația nu este un fenomen natural, așa cum nimic nu este natural. Ea are două surse: Dumnezeu și diavolii. Tot ce este bun din punct de vedere științific, filozofic, artistic a avut ca origine pe Dumnezeu, toate marile opere, descoperiri, idei. Dar cum majoritatea artiștilor și cercetărilor erau oameni lumești, pătimași, opera lor poartă și amprenta malefică a inspirației diavolești (a păcatelor și ideilor păcătoase cărora ei erau robi), amestecată cu cea divină. Dumnezeu, în mila și înțelepciunea Sa, nu a lipsit omenirea de inspirație dacă a fost cazul unor oameni perverși, cum ar fi homosexualii (vezi de pildă cazul lui Elton John sau Geroge Michael) și alți păcătoși.


Mai trebuie spus că deși autorul tuturor invențiilor și creațiilor artistice este Dumnezeu, oamenii atribuie respectivele realizări celor prin care s-au făcut, oamenilor considerați în mod eronat genii sau maeștri. Și la fel procedăm și noi cu gândurile bune care ne vin sau lucrurile bune pe care le facem, neștiind că nimic din ce am gândit sau făcut bun nu e realizarea noastră ci în întregime darul lui Dumnezeu.


Noi trebuie să facem ceea ce ni s-a poruncit în Scriptură și în Sfânta Tradiție, dar trebuie să și înțelegem rațiunea acstor porunci, scopul lor. Fiindcă ele nu sunt stabilite arbitrar ci urmăresc ferirea omului de niște rele sau călăuzirea lui spre fericire. Imaginația nu este rea decât dacă vine de la diavol, dacă constă în momirea spre păcate sau în false plăsmuiri despre lucrurile duhovnicești. Acestea din urmă sunt păgubitoare fiindcă dau omului falsa impresie că ar ști ceva și îl rătăcesc de la adevărata cunoaștere, care constă mai degrabă în percepție sensibilă decât în niște raționamente abstracte.
__________________
Cereți și vi se va da; căutați și veți afla; bateți și vi se va deschide.
Că oricine cere ia, cel care caută află, și celui ce bate i se va deschide
Reply With Quote