Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir
Canoanele se definesc ca legi ecleziale. Fiind legi, ele au un domeniu de activitate în timp: nu pot fi nici retrocative, adică nimeni nu poate încălca un canon care nu a fost încă dat, și nici ultraactive, adică nu există încălcare a unui canon abrogat. Nici chiar Biblia, care cuprinde legi date în mod direct de Dumnezeu, nu poate fi "încălcată avant la lettre". Spre exemplu, David și Solomon nu au încălcat porunca a șasea având mai multe neveste, deoarece Cristos nu (re)stabilise faptul că un bărbat trebuie să fie omul unei singure femei în perioada când ei au domnit. Canoanele în vigoare în timpul vremii lor ei le-au respectat, de aceea credem că David face parte dintre drepții lumii vechi. Dimpotrivă, Solomon a eșuat în final în privința respectării unui canon în vigoare în vremea lui (porunca 1), de aceea nu îl putem socoti ca fiind în mod sigur cu drepții.
|
Canoanele sunt
legi ecleziale doar in Biserica Catolica. In Biserica Ortodoxa, nu.
In BO nu se abroaga canoane. Pur si simplu nu mai sunt actuale.. Se intampla asta la tot pasul, iar acum in vremea informatiei care circula peste tot vin unii care dezgroapa tot felul de absurditati, spre smintirea oamenilor cu bun simt, de o sa ajunga Biserica sa fie plina doar de ciudati. ;-)
Sigur, canoanele nu sunt retroactive, dar daca un canon contrazice Evanghelia nu numai in litera ci si
si mai ales in duh, atunci ceva nu este in regula nu cu Evanghelia, ci cu acel canon.. Mi se pare un lucru de bun simt, totusi.
PS Intr-un fel chiar ca ar fi mai usor pentru noi daca episcopii ar pune mana si ar abroga acele canoane fara sens.. Aici BC este mai logica.