Citat:
În prealabil postat de dorinastoica14
Ușor de spus,greu de făcut! Suntem tari la teorie. Acei care pot face aceasta deja sunt sfinți și nu oameni căci, porunca iubirii este cea mai mare dar și cea mai greu de înfăptuit.
|
"Este o muncă grea pentru lucrătorul de pământ a conduce plugul, a trage brazdele, a arunca sămânța, a suferi vremea rea și frigul, a abate de la ogor apa cea de prisos, a săpa canale prin mijlocul ogorului și a fânețelor. Dar această muncă obositoare și foarte grea i se face ușoară și suferită când privește cu duhul semănăturile cele înverzite, secera cea ascuțită, aria cea plină de snopi și bucuria cu care se aduc acasă roadele coapte.
Tot așa corăbierul cutează a se arunca în valurile sălbatice, nu se teme de furtună și de marea cea foarte adeseori vuitoare, rabdă vânturile cele nestatornice, valurile cele grozave ale mării și durata cea lungă a călătoriei pe mare. Toate acestea le rabdă și le suportă, căci gândește la povara mărfurilor, la limanuri și la piețele de comerț, și vede cu duhul înaintea sa câștigul cel nemăsurat pe care-l nădăjduiește.
De asemenea, ostașul suferă cu bărbăție rănile, nu se teme de armă, rabdă foamea și frigul, marșurile lungi și toate primejdiile bătăliei, gândind la biruință, la semnele triumfale și la cununa biruinței, pe care nădăjduiește să o dobândească.
Dar ce zic eu acestea și la ce trebuiesc toate aceste exemple? Eu am voit să mă folosesc de acestea, pentru ca să vă îndemn să ascultați cu sârguință cuvântul lui Dumnezeu, și să vă faceți râvnitori și osârdnici la fapta cea bună. Căci dacă cei mai sus numiți, lucrătorul de pământ, corăbierul și ostașul, cu liniște suferă greutățile pentru nădejdea și privirea la lucrurile viitoare, deși acelea sunt numai niște lucruri care se sfârșesc odată cu viața pământească, cu cât mai vârtos sunteți voi datori să ascultați fără obosire învățătura cea dumnezeiască și să luptați pentru viața cea veșnică, să răbdați cu tărie de suflet toate ostenelile și greutățile? Nădejdea ce o au aceia se întinde numai la niște bunuri pământești, și acestea foarte nesigure. Ba încă adeseori ei mor, fără de a fi putut vedea împlinirea așteptărilor lor; ei se bucură de nădejdile lor, dar adeseori nu dobândesc nimic, deși au răbdat tot felul de supărări.
Lucrătorul de pământ, de pildă, după toate ostenelile și luptele sale, tocmai când gândea să-și ascute secera și să înceapă secerișul, trebuie să se întoarcă acasă cu mâinile deșarte, căci grâul s-a pălit, sau l-au stricat lăcustele, ori o ploaie peste măsură, sau a venit altă nenorocire de la vremea cea rea. El a întrebuințat toată osteneala și a făcut tot lucrul, însă nu gustă roadele nădejdii sale.
La fel se întâmplă adeseori corăbierului. încă de mult se bucura de încărcătura sa cea mare și scumpă, cu multă satisfacere dezvelea vâslele și naviga pe marea cea întinsă. Acum este aproape a intra în liman, dar deodată se izbește de un mal sau de un șir de stânci ascunse sub apă, sau i se întâmplă altă nenorocire neprevăzută și pierde toată încărcătura, ba încă adeseori abia poate el însuși cu trupul gol a scăpa.
Tot așa soldatul, poate că a rezistat la sute de bătălii și a biruit pe vrăjmași, dar se întâmplă ca în momentul biruinței celei hotărâtoare el să-și piardă viața, și toate ostenelile și zbuciumările lui să fi fost zadarnice.
Dar cu creștinul nu merge așa. Nădejdile lui sunt tari, sigure și nepieritoare; ele nu pier împreună cu moartea, ci sunt îndreptate către viața cea veșnică, fericită, nemuritoare, și nu se pot zădărnici aici de vremea cea rea, nici de nenorociri neașteptate, și nici chiar de moarte. Astfel, împlinirea nădejdii noastre și marea răsplătire cea viitoare ne luminează chiar în mijlocul nenorocirii. De aceea zice Sfântul Pavel: „Și nu numai atât, ci ne lăudăm și în suferințe” (Romani 5, 3)."
.................................
Tocmai aceasta o spune Sfântul Pavel, acest mare dascăl al căii celei cerești, când zice: „Și nu numai atât, ci ne lăudăm și în suferințe”, adică noi, înainte de a ajunge la împărăția cea veșnică și la cununile cele cerești, tragem din necazuri un folos slăvit, că prin necontenitele suferințe sufletul nostru se întărește și priceperea noastră se face mai tare și mai înțeleaptă.
Știind toate acestea, iubiților, să suportăm cu răbdare și cu statornicie necazurile și suferințele care ne vin, căci Dumnezeu le lasă și ele ajută la mântuirea noastră. Să nu fim fără inimă, să nu cădem biruiți de ispite, ci să ne întărim cu puterea bărbătească și totdeauna să mulțumim lui Dumnezeu pentru binefacerile ce ne-a arătat, ca să ne îndulcim atât de bunurile de acum, cât și de cele viitoare să ne facem părtași, prin harul și prin mila și iubirea de oameni a Domnului nostru Iisus Hristos, Căruia împreună cu Tatăl și cu Sfântul și de viață făcătorul Duh se cuvine slava și cinstea, acum și în vecii vecilor. Amin.
(Fragment din:
Sfantul Ioan Gura de Aur
Cuvânt la Duminica Tuturor Sfinților
La cuvintele Apostolului: „Și nu numai atât, ci ne lăudăm, și în suferințe” (Romani 5, 3))