View Single Post
Vechi 04.09.2010, 16:53:45
Delirul's Avatar
Delirul Delirul is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.02.2010
Locație: undeva-n Moldova
Religia: Ortodox
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru Delirul
Implicit

Citat:
În prealabil postat de colaps Vezi mesajul
Slackware se vrea a fi cea mai crudă distribuție de Linux. Slackware nu prezintă nici un fel de sistem automat de instalare/gestionare a pachetelor. Te lasă pe tine singur să organizezi toată vraiștea cu pachetele.

Să comparăm cu Gentoo. În Gentoo, cu toate că instalarea se folosește de compilarea surselor (care durează mai mult), tot procesorul este automat. Scrii pur și simplu „emerge program1 program2 ... etc” și sistem de operare îți găsește pachetul, locația de unde să-l descarce, evaluează dependențele și le ordonează într-o listă de instalare.

Spre exemplu, în Gentoo pentru a instala KDE cât mai ușor și fără probleme, trebuie doar să invoci „emerge -1aq --keep-going @kde-4.5” îl lași peste noapte și dimineața gata ai instalat tot KDE-ul fără absolut nici o bătaie de cap.

Cu Slackware, însă, descarci tu singur toate pachetele și arhivele cu surse, dezarhivezi tu totul singur și având în vedere faptul că KDE-ul are în jur de 300 de programe, asta ar putea dura ceva. Apoi tu singur invoci ./configure.sh; make; make install în cel mai fericit caz. Și asta nu odată, ci de 300 și ceva de ori pentru fiecare program și pachet al KDE-ului. Dar stai, mai întâi trebuie să știi ordinea în care instalezi pachetele, căci unele au ca dependențe alte pachete care trebuie instalate mai întâi. Dar și acele pachete care trebuiesc instalate mai întâi s-ar putea să aibă și ele la rândul lor dependențele proprii. Și uite așa îți pierzi timpul o săptămână întreagă în fața monitorului cu nervi și înjurături, ceea ce chiar nu merită.

Desigur, e stabil Slackware. Foarte stabil, ca piatra, dar e absolut imposibil de folosit de cei care mai vor să facă și altceva decât să stea toată ziua cu ochii holbați la monitor.

Măcar distribuțiile bazate pe sursă precum Gentoo și Archlinux au un utilitar vital de gestionare a pachetelor, astfel încât o comandă rezolvă totul.

Slackware e bun doar dacă stai ca un șobolan în pivniță și ești alergic la soare ca vampirii. În rest, nu prea l-aș folosi :P
Și Gentoo trebuie instalat manual, adică de la zero. Dar măcar stai 3 zile și îți merge toată viața fără nici o problemă sau mari complicații.
Pai cred ca de aceea am sa raman la Debian ca fiind o distributie linux mai matura are de toate. Iar fiabilitatea ii este incontestabila. Intr-adevar a instala totul din surse poate fi enervant, cu atat mai mult cu cat cineva si-a batut deja capul pentru a concepe pachete binare. Personal nu prea mai folosesc nici KDE nici GNOME, nu mi-au placut niciodata desktopurile incarcate din punct de vedere grafic, de aceea m-am profilat pe Fluxbox si tot de aceea gasesc desktopurile Vista si mai nou Win 7 execrabile.
Reply With Quote