View Single Post
Vechi 04.09.2010, 16:38:14
I.Calin's Avatar
I.Calin I.Calin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.08.2010
Locație: România
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Delirul Vezi mesajul
Pai chestia asta nu este numai la noi intalnita, personal imi mai fac veacul si pe LinuQuestions un forum special pentru probleme legate de linux, numai ca-i in engleza. Din explicatiile care s-au dat pe acel forum, fiindca problema a fost ridicata adesea si acolo, acest lucru se intampla deoarece Windosul fiind cu licenta ce-i care-l distribuie in baza acelei licente isi iau si anumite angajamente cum ar fi sa-ti instaleze ei SO-ul (sunt multi care chiar nu se pricep) iti dau garantie in caz ca intervin anumite probleme pe care tu nu stii sa le rezolvi samd. Adica din anumite puncte de vedere Windows-ul este mai user friendly si pt multi care trebuie sa foloseasca PC-ul la servici dar care nu vor sa-si bata prea mult capul cu detaliile este mai accesibil decat linuxul. Evident ca odata ce ai acaparat anumite cunostinte in folosirea sist. op. linux ti se pare foarte simplu si accesibil dar multi pur si simplu au alte preocupari decat studiul SO-ului cu care lucreaza. De exemplu eu cunosc o persoana foarte talentata in Autocad si in alte programe de modelare grafica insa este tabula rasa la alte capitole chit ca este vorba despre niste lucruri elementare ce tin de gestionarea sistemului de operare.
Deci să înțeleg că e vorba de comoditatea unora de a da "next" în instalarea unui SO. Sau a citi indicațiile? Știm că instalarea majorității distribuțiilor de Linux actuale nu mai constituie o dificultate. Ce să spun, probleme și probleme. Păi, eu, tocmai din comoditate am renunțat la Windows. M-am cam plictisit și să stau la "mâna" celor care sunt extrem de serviabili cu asigurarea servicilor de întreținere pe baza garanției (60 de lei pentru instalarea la serviciu a Windows 7 fiindcă băiatul s-a gândit că trebuie să-l instaleze din nou deși nu era necesar). Angajamentele luate pe seama licenței nu înseamnă nimic.

În instituțiile statului, sunt angajați în general informaticieni și administratori de sistem, care mare parte dintre ei cunosc Linux, iar care nu cunosc, n-ar fi o dificultate prea mare să-l învețe. Nu văd o problemă. Iar, în școli, profesorul de informatică care nu cunoaște atât Windows-ul, Linux-ul, Unix-ul sau, în general, orice SO, să se lase de meserie.

Da și eu știu o sumedenie de persoane care folosesc aplicații de birotică și proiectare sub Windows, dar habar n-au de gestionarea SO. Dar, cum am mai spus, în instituțiile statului sunt informaticieni pentru asta. De aceea, nu e nevoie ca angajatul simplu să se ocupe cu studiul SO. În general, în instituțiile statului se folosesc aplicațiile de birotică (procesor de text, calcul tabelar, prezentări, baze de date). Cam atât. Și OpenOffice-ul poate fi o alternativă viabilă la Microsoft Office, dar și Microsoft Office poate fi rulat prin wine. Trebuie să recunosc că Microsoft Word este un bun procesor de text, dar scump. Iar, în școli, informatica se poate învăța mult mai eficient cu Linux-ul și nu spun degeaba asta. Pe lângă aplicațiile de birotică pe care le învață copii, limbajele de programare pot fi învățate excelent sub Linux.
Mulțumescu-Ți Ție, Doamne, pentru toate, pentru fiecare zi și pentru moartea ce va veni, Te ascult, Doamne și nici măcar după ascultare, nu-mi da mie, ci numai după voia Ta, ajută-mi părtaș să fiu binecuvântărilor Tale, acum și întru împărăția Ta. Amin.
Reply With Quote