Citat:
În prealabil postat de george.marian
Autorul face referire ca oamenii au luat-o razna si se botezau in locul mortilor daca mortii nu erau botezati, lucru inacceptabil. Ii combate Apostolul Pavel. Atat de disperati erau oamenii de mantuire, inclusiv si pe morti sa ii boteze - lucru ce Sfantul Apostol Pavel combate .
|
Probabil așa este. Posibil ca sf. apostol Pavel se referă la un obicei eretic potrivit căruia creștinii vii erau botezați pentru rude sau prieteni morți dar nebotezați, despre care se presupunea că sunt salvați în felul acesta prin împuternicire. Părinți bisericești fac mai multe referiri la o astfel de practică, citând obiceiul ereticilor marcioniști (Tertullian -
Cartea lui Marcion V. 10;
Despre învierea trupului 48; Crisostom
Omilii la 1 Corinteni Xl. 1). În plus, Tertullian se referă la sărbătoarea păgână
Kalendae Februariae, la care închinătorii făceau o ilustrație, sau spălare, în favoarea celor morți (
Contra lui Marcion, V. 10).
Citat:
În prealabil postat de george.marian
Ce am vrut sa evidentiez prin aceasta referire este ca daca oamenii in sminteala lor se botezau in numele mortului, credeti ca si-ar fi lasat copii nebotezati sa moara nebotezati?
|
Vă dați seama ce spuneți? Adică cei ce eventual își botezau copiii prin "procură", erau la fel de
smintiți și
luați razna (cum v-ați exprimat) precum ereticii ce se botezau în contul morților.
Citat:
În prealabil postat de george.marian
Cum primeau niste "bebelusi cuvantul", exact cum primeau si copii Vechiului Testament legamantul:
|
Wrong! Copiii VT nu "primeau" legământul, ci li se administra vor/nu vor (de fapt nici nu se pune problema voinței la 8 zile!). Cât despre botezații din Fapte 2,41, aceștia "
au primit cuvântul lui "[cu bucurie] așa cum spune originalul: άποδεξάμενοι. Cum poate un bebe să accepte predicarea și s-o primească cu voioșie?! Hai să fim serioși!
Citat:
În prealabil postat de george.marian
prin credinta parintilor in cazul legamantului, iar in cazul botezului, prin credinta parintilor duhovnicesti, spirituali.
|
Termenul
naș e inexistent în Sfânta Scriptură!
Citat:
În prealabil postat de george.marian
Cand sutasul Corneliu L-a rugat pe Hristos sa-i vindece sluga, Hristos nu i-a spus "imi pare rau, dar nu pot face asta decat daca sluga ta mi-o va cere", ci l-a vindecat pe baza credintei sutasului. Fiica femeii cananeence din Matei 15:21-28 a fost tamaduita datorita credintei mamei sale.
Matei 9:2-6 "Si iata, I-au adus un slabanog zacand pe pat. Si Iisus, vazand credinta lor, i-a zis slabanogului : Indrazneste fiule, iertate fie pacatele tale… Ridica-te, ia-ti patul si mergi la casa ta!" Credinta prietenilor slabanogului a facut posibila atat vindecarea fizica cat si iertarea de pacate.
In Marcu 5:22, 23 tatal unei fetitze aflate pe moarte vorbeste in numele ei, zicand "Fiica mea este pe moarte; vino si pune-Ti mainile pe ea, ca sa scape si sa traiasca." Nu cred ca a spus cineva la acel moment ca fata ar fi trebuit sa creada pentru ea. Hristos o inviaza datorita credintei tatalui ei.
|
Îmi pare rău că nu înțelegeți, dar textele citate nu vorbesc defel despre botez, nici măcar despre "delegarea pentru mântuirea altuia". Scriptura spune clar că nici măcar titanii credinței nu pot conferi mântuire altora prin asistența/asistarea lor
Ezechiel 14,14-20. Și v-am mai dat un text:
Psalm 48,7, însă acesta vă e incomod și datorită "găluștii" din versiunea sinodală.
Citat:
În prealabil postat de george.marian
Iar Traditia ne spune ca erau acceptati si prunci si copii si oameni maturi, nefiind nicio piedica in a boteza pruncii ... Biserica nu a combatut niciodata botezul pruncilor! Aveti expus in raspunsul lui samson, invataturi despre botez expuse cronologic, ca fiind marturiile Parintilor Bisericii, urmasi ai Apostolilor!
|
Îmi place că sunteți franc: Tradiția ne spune... Bine ar fi [pentru dvs.] ca Biblia s-o spună. însă ea n-o face...