"„Care nu din sânge, nici din poftă trupească, nici din poftă bărbătească, ci de la Dumnezeu s-au născut” (In 1, 13)
Cei ce prin credință au fost chemați la starea de fii ai lui Dumnezeu în Hristos s-au dezbrăcat de umilința propriei lor firi și, fiind împodobiți ca într-un veșmânt strălucitor de harul Celui ce-i cinstește, urcă la demnitatea mai presus de fire. Căci nu mai sunt fii ai trupului, ci mai degrabă, născuți ai lui Dumnezeu prin har.185 Observă cât de bine a precizat aceasta fericitul Evanghelist prin cuvintele lui. Căci, voind să spună că cei ce au crezut s-au născut din Dumnezeu, ca nu cumva să socotească cineva că ei sunt cu adevărat prin fire din ființa lui Dumnezeu-Tatăl și au o asemănare identică cu Unul-Născut, sau, pentru ca nu cumva, înțelegând greșit cuvântul: „din pântece mai înainte de luceafăr Te-am născut” (Ps. 109, 3), să fie coborât și Fiul la firea făpturilor, spune că ne-am născut din Dumnezeu, adăugând precizarea necesară nouă. Căci, numai după ce a spus că li s-a dat lor putere de către Fiul Cel prin fire spre a se face fii ai lui Dumnezeu, adaugă în mod neprimejdios: „Din Dumnezeu s-au născut,” aceasta ca să arate mărimea harului dat lor186 și să ridice la familiaritate naturală (cu Sine) ceea ce este străin de Dumnezeu-Tatăl și să urce starea lor la noblețea Domnului, pentru iubirea fierbinte față de ei.187
Dar va spune cineva: Ce este în aceasta mai mult? Sau ce au cei ce cred în Hristos deosebit de Israel, o dată ce și despre acesta se spune că s-a născut din Dumnezeu, potrivit cu ceea ce s-a zis: „Fii am născut și am înălțat, iar ei m-au nesocotit” (Is. l, 21). Față de acestea, socotesc că trebuie spus: întâi, că Legea, având umbra bunătăților viitoare, nu e însăși puterea dumnezeiască, nici nu s-a dat celor din Israel să o aibă pe aceasta cu adevărat, ci ca tip al celor viitoare, înscris în ei. Acestea aveau să se dea numai la vremea „îndreptării”, când aveau să se arate, după cum s-a scris, cei ce vor numi în mod mai cuvenit și mai adevărat pe Dumnezeu Tată, prin sălășluirea în ei a Duhului Unuia Născutului. Căci cei dinainte aveau „duhul robiei spre temere, iar aceștia duhul înfierii, spre libertate, întru care strigăm: „Avva, Părinte” (Rom. 8 15).188 Deci poporul care va urca prin credința în Hristos la adopțiunea filială, era în Lege ca în umbră, precum și tăierea împrejur în Duh o înțelegem prefigurată în cea a acelora în trup. Și, pe scurt vorbind, toate ale noastre erau prefigurate în tipurile acelora.
Pe lângă cele spuse, mai spunem și aceea că Israel a fost chemat la adopțiunea filială prin mijlocitorul Moise. De aceea s-au și botezat, cum zice Pavel, în nor și în mare; și au fost trecuți de la închinarea la idoli la Legea robiei, fiindu-le aceasta slujită în litera poruncii prin îngeri. Dar cei ce au urcat prin credința în Hristos la adopțiunea filială de către Dumnezeu nu se botează în ceva din cele create, ci în însăși Sfânta Treime, prin mijlocirea Cuvântului, Care a unit Sieși cele omenești prin trupul asumat, fiind El însuși unit prin fire cu Cel ce L-a născut, întrucât prin fire e Dumnezeu. Așa se înalță robul la starea de fiu, prin participare la Fiul adevărat, fiind chemat și înălțat la demnitatea proprie Aceluia prin fire. Pentru aceea ni se spune și suntem născuți ai lui Dumnezeu, noi, cei ce am primit prin Duhul nașterea din nou prin credință.189"
(Sfântul Chiril al Alexandriei - Comentariu la Evanghelia Sfântului Ioan, EIBMBOR, 2000, pag. 108-110)
185 Oamenii sunt născuți prin fire din trupuri animate de sufletul creat. Dar prin credință se nasc din Dumnezeu, dar nu din ființa Lui, ca Fiul Cel Unul-Născut, ci din harul Lui. Căci harul îi ridică la o stare unită cu a Fiului născut din ființa Tatălui, bucurându-se de bunătățile Lui. Chiar trupul lor devine mediu al trăirii și comunicării bunătăților dumnezeiești. Chiar în trup trăiesc calitatea de fii ai lui Dumnezeu. Trupul material e umplut cu un mare dar.
186 Ca să nu se creadă că și cei ce cred sunt născuți din Dumnezeu ca și Fiul Cel Unul-Născut, Evanghelistul precizează că această naștere le-a venit prin Fiul cel întrupat, deci nu sunt născuți, ca și El, din veci din Tatăl.
187 Nu direct din Tatăl vine nașterea din Dumnezeu a oamenilor, ci prin Fiul, prin iubirea fierbinte a lor față de El, deci prin alipirea la El. Se accentuează rolul mijlocitor al Fiului în această naștere a oamenilor din Dumnezeu, ca să se arate că ei nu sunt în aceeași treaptă cu El, deși se nasc din Tatăl. Numai pentru că se alipesc de Fiul, sunt puși și ei în relația de fii ai Tatălui, împărtășindu-se de ceea ce are din Tatăl Fiul Unul-Născut, în această calitate.
188 Aici se explică limpede pentru ce Duhul Sfânt nu purcede și de la Fiul. El este în Fiul Duh de Fiu, deci primit de la Tatăl ca Fiu. Acest Duh de Fiu avându-L Hristos și ca om, prin unitatea Sa de Persoană, îl dă și tuturor celor ce se unesc cu El, producând și în ei simțirea de fii ai Tatălui. Cei din Vechiul Testament erau cei ce aveau să fie pregătiți pentru a primi pe Hristos ca Fiul Tatălui și Duhul Lui de Fiu, Duh care avea să-i umple de bucuria iubirii filiale. Dar ei aveau încă sentimentul de robi față de Tatăl. Iar ei, neprimind pe Hristos, n-au primit nici Duhul Fiului, duhul înfierii. Oamenii care cred în Hristos sunt încadrați în relația Fiului plin de Duhul de Fiu cu Tatăl. Creația, cu voia ei, nu rămâne în afara relației afectuoase dintre Persoanele treimice. Numai cei ce nu voiesc rămân în afara acestei relații afectuoase, dar nu în afara puterii lui Dumnezeu cel în Treime.
189 Cei din Vechiul Testament au fost adoptați într-o umbră a filiației de către Dumnezeu, pentru că Fiul lui Dumnezeu nu Se făcuse Frate al nostru prin asumarea firii noastre umane, deci nici nu comunica Duhul Său de Fiu, cum o face, după întrupare, celor ce se unesc cu El prin credința că El este Fiul lui Dumnezeu. Poporul din Legea Veche era și el într-o legătură cu Dumnezeu cel personal, prin credința în El, spre deosebire de popoarele păgâne sau panteiste, care identificau pe Dumnezeu cu forțele naturii. Dar Dumnezeu nu venise în Vechiul Testament la oameni prin Fiul Său, ca să-i facă și pe ei fii în mod real. Ei percepeau pe Dumnezeu ca existență personală, deosebită în ființă prin faptele mai presus de fire pe care le săvârșea în favoarea lor. Prin ele se botezau și ei în Dumnezeu, sau în puterea Lui. Dar El rămânea încă departe și mai mult un Stăpân, iar ei, mai mult niște slugi care împlineau poruncile Lui. Prin tot ce făcea pentru ei mai presus de fire îi pregătea pentru venirea Lui deplină la ei, prin Fiul Său întrupat Căci în credința lor în Dumnezeu ca Persoană era implicată credința că El are o iubire față de un Fiu. Prin Fiul sau Cuvântul Lui, ca Cel prin Care s-au creat și se susțin toate, se săvârșeau faptele minunate în Vechiul Testament și El Se vestea pe Sine prin Prooroci că va veni ca om între ei, pentru a-i face fii ai Tatălui. Dar numai după ce El a luat firea omenească și i-a transmis și acesteia calitatea filială prin Duhul de Fiu ce Se odihnea în El ca Dumnezeu, a putut da o naștere nouă, de fii ai Tatălui, și celor ce s-au unit cu El prin credință. Nu poate deveni cineva fiu al cuiva fără să se nască din el. Cei ce s-au unit cu Hristos prin credință se nasc și ei din nou ca fii ai Tatălui, asemenea Fiului, dar nu venind din nou la existență, ci modificând-o pe cea pe care o au, și deci nu născându-se din ființa Tatălui, ci primind pe Duhul Lui, Care le înnoiește firea, le-o umple de puterile firii dumnezeiești, prin participare.
|