View Single Post
Vechi 01.09.2010, 15:29:43
Scotianul
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut Vezi mesajul
Ne este clar deloc. Prima oara Dumnezeu spune ca va pierde omul de pe fata pamantului, insa nu a fost asa datorita lui Noe. Deci Dumnezeu a spus ca va nimici omul, insa a existat exceptia. Poate ca au mai existat si alte exceptii pe care cartile din VT nu le mentioneaza, de vreme ce din familia lui Noe nu cred ca s-au nascut uriasi din care sa se traga Goliat.

Noi credem ca Biblia este o parte din scrierile Sfintei Traditii care a existat din cele mai vechi timpuri si transmisa pe cale scrisa si vorbita pana in zilele noastre. Spre exemplu, cand eram mic un batran, vecin cu mine, mi-a zis ca demult au trait uriasi pe pamant - si am ras de el. Dupa cate il stiam, nu cred ca a citit vreodata VT. Acum, daca ma uit pe Internet, gasesc si fotografii cu scheletele lor gasite in unele saituri arheologice.
Discutia poate fi acceptata daca renuntam la notiunea de canon biblic.In acest caz ne putem referi si la alte documente ,fie si apocrife iar situatia,IMHO,se va complica si mai mult.Si o sa incerc sa-ti argumentez.Daca te uiti pe Biblia de pe siteul http://www.crestinortodox.ro/ in Geneza 6:2 ( http://www.crestinortodox.ro/biblia-...rea/Capitol-6/ ) sta scris:

,,fiii lui Dumnezeu, vazand ca fiicele oamenilor sunt frumoase, si-au luat dintre ele sotii, care pe cine si-a ales"

Exista acolo un indice 1.Daca dai click pe el apare scris> ,,Versetele 1-4: text enigmatic; insertia unei stravechi traditii pe care autorul Genezei nu si-a permis s'o omita. In limbajul biblic, "fii ai lui Dumnezeu" sunt oamenii superiori, evoluati, virtuosi, in timp ce "fii ai oamenilor" sunt cei inferiori, primitivi, instinctuali, pacatosi. Din unirea acestor doua "specii" atat de diferite s'au nascut "uriasii", ca o culme a rautatii de pe pamant, rautate pe care Domnul o va eradica prin potop."

Deci uriasii urmau,si ei,sa fie rasi de pe fata pamintului.Dar nu asta este problema.Daca renuntam la criteriul,,canon biblic"si aducem drept argumentatie alte scrieri,inclusiv apocrifele,atunci imi este teama ca vom deschide o discutie cu un final greu de prevazut.Si cand spun asta ma refer,de exemplu, la ,,Cartea lui Enoch",patriarh amintit atat in Vechiul Testament(,,Și a plăcut Enoh lui Dumnezeu și apoi nu s-a mai aflat, pentru că l-a mutat Dumnezeu">Geneza 5:24) dar si in Evrei 11:5,de unde aflam ceva extraordinar:

,,Prin credință, Enoh a fost luat de pe pământ ca să nu vadă moartea, și nu s-a mai aflat, pentru că Dumnezeu îl strămutase, căci mai înainte de a-l strămuta, el a avut mărturie că a bine-plăcut lui Dumnezeu."

Ca sa nu ma indepartez prea mult>daca renuntam la canonul biblic,atunci as putea cita Cartea lui Enoch(desi eu sunt sceptic cu privire la posibilitatea ca ea sa fie scrisa chiar de catre Enoch) iar daca ma uit la cele scrise in Capitolul 7(parca) cu trimitere la Geneza 6:2 atunci vom incepe o discutie ce va fi greu de dus pina la capat,din mai multe motive.Unul dintre motive ar fi semnul de egalitate(si implicit de credibilitate) ce s-ar pune intre cartile Bibliei si alte scrieri cu toate consecintele ce decurg din acest demers,pe care l-as cataloga(discret) drept lejer riscant.

In situatia de fata,fiind vorba de un sfant,in speta Sf.Nectarie de la Optina,eu inclin sa cred ca acesta nu a intentionat in nici un mod sa eludeze canonul biblic.Precizez ca nu am nici o informatie cu privire la aspecte din Sfanta Traditie care sa prezinte o alta varianta cu privire la Potop.Daca exista as dori precizari(autor/carte/tratat).Insa am alte neclaritati,dupa cum poti observa din cele postate inaintea acestui post.Exista variante diferite cu privire la cele spuse de catre sfant si am solicitat clarificari.Am spus ca poate nu inteleg eu si mi-am asumat aceasta posibila incapacitate intelectuala.

In rest pot spune ca si eu am ceva opinii pe subiectul deschis de tine dar nu vreau sa largesc si mai mult aria neclaritatilor.(aici mai urma un text)>Ionut,mi-am clarificat aceea dilema din citatul tau.Multumesc pentru aceea precizare.

Last edited by Scotianul; 01.09.2010 at 16:18:24.
Reply With Quote