View Single Post
Vechi 31.08.2010, 19:51:34
george.marian george.marian is offline
Member

Data înregistrării: 19.05.2010
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de vasinec33 Vezi mesajul
Pricipiul "Biblia se interpreteaza pe ea insasi" a fost lansat de Domnul Iisus Hristos si Sfintii Apostoli.
- daca cititi Evangheliile veti vedea ca, Domnul Iisus Hristos explica anumite invataturi din Sfanta Scriptura tot cu invataturi din Sfanta Scriptura. Si asta se intampla de vreo 40 de ori. Cam de atatea ori spune Domnul Iisus Hristos ca "este scris" (facand referire la Sfanta Scriptura), atunci cand raspunde unor provocari si intrebari (de cele mai multe ori adresate de preoti, carturari, farisei, saduchei sau diavol).
- Sfintii Apostoli, in epistolele lor, folosesc tot de vreo 40 de ori argumnetatia "este scris"(facand referire tot la Sfanta Scriptura). Sfantul Apostol Pavel chiar ne indeamna: "prin noi însine, sã învãtati sã nu treceti peste "ce este scris"(1 Corinteni 4:6). Stia el ca or sa apara dusmani ai Sfintei Scripturi.

-In pluralitatea acesta se includ si biseiricile traditionale, care declara ca respecta Sfanta Scriptura;
- in aceeasi pluralitate se includ si invataturile sfintilor parinti, care difera intre ele.

Pluralitatea aceasta este rezultatul respectarii, la litera, a Sfintei Scripturi, doar la modul declarativ. Multe invataturi pagane au reusit sa patrunda in bisericile crestine si se cauta exp;icarea lor cu pasaje din Sfanta Scriptura.
Domnule vasinec cred ca dumneavoastra nu realizați cât de absurd sunteți. Cum adică Biblia se interpretează pe ea însăși? Dumneavoastră realizați cât de absurd sunteți?
Dar Apostolii oare au scris Biblia ei insăși sau au lasat-o sa se interpreteze singura? S-a scris singura Biblia?

Dumneavoastra cred ca aveți o mare problema. Nici teoria sola scriptura, nu poate fi dovedita din biblie, deci se autocontrazice. Imi aduce aminte de o propozitie ca "Nici o generalizare nu este adevarata" care deasemenea se auto desfiinteaza. Vei gasi in Biblie versete care sa spuna ca Scriptura este de folos, ca este inspirata, dar nicaieri ca este suficienta ca ar contine tot adevarul inspirat necesar, sau ca numai ea ar fi de folos.

Cred că ignorați verbul "a propovădui" , care apare în Noul Testament de 84 de ori.

Coloseni 1:

23. Dacă, într-adevăr, rămâneți întemeiați în credință, întăriți și neclintiți de la nădejdea Evangheliei pe care ați auzit-o, care a fost propovăduită la toată făptura de sub cer și al cărei slujitor m-am făcut eu, Pavel.

I Corinteni 1:
21. Căci de vreme ce întru înțelepciunea lui Dumnezeu lumea n-a cunoscut prin înțelepciune pe Dumnezeu, a binevoit Dumnezeu să mântuiască pe cei ce cred prin nebunia propovăduirii.

Diferență de cuvântul scris.

Da, apostolul Pavel învăța sa nu trecem peste ce este scris dar si să ne ținem de predaniile lui:
I Corinteni 11:
2. Fraților, vă laud că în toate vă aduceți aminte de mine și țineți predaniile cum vi le-am dat.

predanie -paradosis - învățătură transmisă prin viu grai.

Mai mult Pavel ii indeamna pe cei din Tesalonic:

II Tes 2:
15. Deci, dar, fraților, stați neclintiți și țineți predaniile pe care le-ați învățat, fie prin cuvânt, fie prin epistola noastră.
Fie prin cuvânt - transmis oral adica Sfântă Tradiție - fie prin epistola noastră - adică scris.

Înțelegeți domnul vasinec că Scriptura a aparut la 10 ani minim dupa Înălțarea Domnului nostru Iisus Hristos în scris, pentru că în tot acest timp a fost propovăduită?

Mai mult, Pavel le-a spus celor din Corint în epistola II:

Cap. 3

6. Cel ce ne-a învrednicit să fim slujitori ai Noului Testament, nu ai literei, ci ai duhului; pentru că litera ucide, iar duhul face viu.

Întelegeti că litera omoară, pe când duhul face viu?

Pentru că nici o proorocie a Scripturii nu se tâlcuiește după socotința fiecăruia; (I Petru 1,20)

Dacă tot nu vă e clar, și tot sunteti adept al sola Scriptura :

Sfântul Apostol Iuda, în epistola sa cea sobornicească, printre altele zice:" Dar Mihail Arhanghelul, când se împotrivea diavolului, certându-se cu el pentru trupul lui Moise, n-a îndrăznit să aducă judecată de hulă, ci a zis: «Să te certe pe tine Domnul!» "(1, 9). Ia caută dumneata în toată Sfânta Scriptură și vezi dacă vei afla scrise aceste cuvinte. Dar și mai jos, în aceeași sfântă epistolă, același apostol amintește de proorocia lui Enoh, zicând:" Dar și Enoh, al șaptelea de la Adam, a proorocit despre aceștia, zicând: Iată, a venit Domnul cu zecile de mii de sfinți ai Lui, ca să facă judecată împotriva tuturor și să mustre pe toți nelegiuiții de toate faptele nelegiuirii lor, în care au făcut fărădelege, și de toate cuvintele de ocară pe care ei, păcătoși, netemători de Dumnezeu, le-au rostit împotriva Lui "(Iuda 1, 14-15). Dar nu numai Iuda Apostolul vorbește din Tradiție, ci și marele Pavel, în epistola a doua către Timotei, iată ce zice: "După cum Iannes și Iambres s-au împotrivit lui Moise, așa și aceștia stau împotriva adevărului, oameni stricați la minte și netrebnici pentru credință "(II Tim. 3, 8). Și iarăși, marele Apostol Pavel, adresându-se preoților din Efes, le zice:" ...să vă aduceți aminte de cuvintele Domnului Iisus, căci El a zis: Mai fericit este a da, decât a lua" (Fapte 20, 35).

Acum te întreb pe dumneata, care crezi numai cele scrise, de unde au luat acești doi apostoli - Iuda și Pavel - cuvintele de mai sus, căci nicăieri în Sfânta Scriptură nu le vei afla scrise?

Mai mult :

Matei 2

23. Și venind a locuit în orașul numit Nazaret, ca să se împlinească ceea ce s-a spus prin prooroci, că Nazarinean Se va chema.

Spuneți-mi și mie ce prooroci din Vechiul Testament au zis despre Iisus Hristos că "Nazarinean se va chema"? Aștept răspuns la această intrebare ...

Invătăturile Sfintilor Parinti, dacă diferă intre ele nu se contrazic intre ele !!! Sa nu confunde alti cititori !

Dacă o luăm și logic: prin Sinoade nu se introducea o idee, ci se pune capăt unor discuții, fiind anatemizați toți cei care nu recunosc botezul pruncilor.

Dacă Sinodul I Ecumenic a pus capăt discuțiile despre faptul că Iisus Hristos este Dumnezeu adevărat, asta înseamnă că ideea abia atunci a fost introdusă? Mergi pe logica lui Dan Brown? Și dacă Sinodul II Ecumenic a spus că Duhul Sfânt este o persoană a Sfintei Treimi și Dumnezeu adevărat, asta înseamnă că până la 381 s-a crezut altfel? Voi dacă n-aveți idee despre Tradiția Bisericii, ce să vă spunem? Oricum nu veți înțelege, pt că aveți gândirea mult prea îngustă!

Doamne Iisuse Hristoase, Fiul Lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine păcătosul!
Reply With Quote