Citat:
În prealabil postat de licorcrist
3. Care e raportul dintre Vechiul si Noul Testament din perpectiva interpretarii cuvantul Domnului? Unde gasim principiile de interpretare, in Vechiul sau in Noul?
|
Principiile de interpretare le găsim în "toată Scriptura" (spune Pavel), căci toată Scriptura e inspirată de Același Duh Sfânt. Au credeți că Duhul Sfânt e amnezic, contradictoriu ori labil (Doamne iartă-mă!)?
Citat:
Voi explica frauda pe care o fac cultele NP cind spun ca circumcizia era o "obligatie nationala", fara valoare rituala sacra, vrind sa interzica paralele intre circumcizie si botez (ambele se fac fara constiinta copilului).
|
Apropos de "fraudă", când am spus eu că circumcizia era fără valoare rituală sacră? Parcă vă rugasem ceva... e nevoie să trec și eu la amenințări? Nu-mi stă în caracter.
Noi nu "interzicem" paralelele (paralele face însăși Scriptura), noi spunem doar că nu putem construi o identitate, paralela nefiind valabilă absolut în toate aspectele. Ar fi și absurd!
Citat:
Transmisibilitatea credintei si a efectelor ei. Tricesimus, mentii ca Dumnezeu nu poate opera asupra oamenilor decit daca acestia insisi cred, si ca nu este de ajuns credinta altora, fiind necesara credinta omului ca atare pentru ca harul sa opereze? Stiu ca in cel mai bun caz vei zice "da, Dumnezeu poate opera asupra oamenilor pentru credinta altora, insa la botez nu se aplica acest lucru". Vreau sa stiu care este pozitia ta despre tranzitivitatea credintei si a efectelor ei.
|
Nu vreau să mă pierd în filosofări pe această temă, cred că nici nu aș fi capabil. Un lucru îl cred cu tărie: Dumnezeu nu va duce pe nimeni în Rai cu forța în virtutea faptului că cineva s-a rugat pentru el, sau că a stat garant (ca naș), ori că a făcut pomeni după moartea lui. Mântuirea personală a omului e prea importantă prin consecințele ei eterne pentru a fi delegată.
Citat:
Am vrut sa spun ca nu exista "alegere" reala a copiilor dintr-un cult NP.
|
Dacă așa puneți problema, cu atât mai puțin într-un cult istoric.