Sa inteleg ca ramura desprinsa este Biserica Ortodoxa si maslinul este Biserica catolica? Pai o ramura desprinsa cade, se usuca si moare. Cum se face atunci ca va aflati pe un site ortodox? Inseamna ca ramura este cat se poate de vie, nu-i asa? Domnul a folosit mai frecvent comparatia cu mladita de vie, iar mladita care se usuca si piere este cea care nu isi trage seva din Iisus Hristos.Biserica sunt mladitele, asta vad ca este tare greu de inteles. Toti oamenii la un loc formeaza Biserica iar seva mladitelor este trasa din Iisus Hristos si nu din Papa. Papa trebuie doar sa le spuna mladitelor ca trebuie sa isi traga seva din Iisus Hristos, sa le spuna ca Hristos este Fiul lui Dumnezeu celui Viu de la care avem viata vesnica. Acesta este ministerul Petrin. Asa ca Biserica ortodoxa, care isi trage seva din Iisus Hristos, este o mladita cat se poate de vie, si daca inca nu v-ati convins, mergeti si vizitati moastele sfintilor ortodocsi si o sa va convingeti, daca aveti intr-adevar intentia sa aflati adevarul.
Dumneavoastra cum puteti convinge un chinez de exemplu ca dumneavoastra aveti dreptate si nu ortodocsii? V-am dat o carte sa cititi care arata cum dogmele au fost modificate de catolici. Sa inteleg ca ati citit-o si nu ati vazut acolo raspunsul? Asta pe langa faptul ca cunoasteti suficient de bine istoria bisericii catolice ca sa stiti ca asa este. Dar daca nu aveti rabdare cu cititul cartii si doriti un raspuns rapid, iata:
- de la cine purcede Duhul Sfant: initial era de la Tatal, apoi si de la Fiul, apoi s-a zis ca de fapt vina este a traducerii din greaca in latina care nu se poate face decat cu Filioque si ca atare, daca se spune in greaca este perfect fara Filioque, si este de altfel forma aleasa de ecumenistii inclusiv catolici.
- Spovedania, care initial nu exista si apoi s-a introdus si s-a tot modificat enorm de-a lungul timpului, pornind de la ceva foarte dur (Spovedania in public), canoane dure ce trebuiau facute pentru a primi dezlegarea, apoi dezlegarea s-a dat inainte si canonul dupa pentru a primi apoi Impartasania, s-a renuntat apoi la canon, pentru a se ajunge partial cam de unde s-a pornit, sa nu mai fie obligatorie Spevedania pentru Impartasanie in cazul pacatelor care nu sunt de moarte
- Impartasania care cand se da credinciosilor numai partea cu Trupul, cand se accepta sa li se dea si sangele, desi in Biblie scrie clar ca trebuie amandoua.
- imaculata conceptie care este inventie foarte recenta ce face ca Jertfa Domnului sa nu fie obligatorie, cel putin nu pentru toti
- Purgatoriul, care nu exista in Biblie, si apoi conceptul in sine s-a modificat mereu, cu o extrema - plata in bani a pacatelor, si cealalta extrema - de actualitate - la moarte il putem vedea pe Iisus si El poate sa ne ierte intr-o secunda astfel incat sa mergem direct spre Cer.
Botezul - nu s-a facut prin intreita picurare de la inceput ci se facea prin scufundare
Obligativitatea celibatului la preoti - a fost introdus ulterior si contrazice Biblia, nu existenta lui ci obligativitatea lui.
Disparitia diaconatului la femei, castrarea barbatilor ca sa poata canta pe voci inalte in biserica din cauza ca femeia nu avea voie sa vorbeasca in Biserica, si ajungandu-se acum la catehizarea facuta in biserica de femei si trimiterea lor pe strada pentru evanghelizare (super partea asta, am si eu o prietena care face asta in cartierul arab din oras)
Si termin cu cele doua miscari opuse din Biserica catolica: vechii catolici care trag spre ortodocsi, si Renouveau Charismatique care trag spre partea protestanta si chiar sunt curioasa daca ati vazut in ce consta acest curent, pentru ca eu am participat o data la astfel de adunare si... no comment... Dar se pare ca nu ati citit linkul pentru ca, daca tot ati mentionat de penticostali, uitati ce scria acolo:
"Le Renouveau Charismatique (ou tendance charismatique) est un courant spirituel chrétien qui tire son nom des charismes, ou dons du Saint Esprit. Il est aussi appelé "renouveau pentecôtal", en raison de l'expérience de la personne de l'Esprit-Saint vécue comme à la Pentecôte. Il est similaire dans ses pratiques au pentecôtisme et apparait également chez certaines églises évangéliques, mais il est présent chez certaines églises protestantes et dans l'Église catholique. Le Renouveau charismatique est le jaillissement, à l'intérieur de l'Église, d'une "richesse" qui s'y trouvait déjà enfouie et cachée au regard de ceux même qui en avaient le dépôt. Il consiste essentiellement à la mise en pratique des dons spirituels au sein de la communauté par les miracles, les guérisons, les prophéties et surtout la glossolalie. C'est l'épanousissement dans le Saint Esprit qui est mis en valeur sous diverses formes."
(
http://fr.wikipedia.org/wiki/Renouveau_charismatique)
Si daca nu intelegeti franceza, uitati ce scrie pe pagina engleza:
"The term Charismatic Movement describes the adoption (circa 1960 onwards for Protestants, 1967 onwards for Roman Catholics) of certain beliefs typical of those held by Pentecostal Christians by those within the historic denominations.[1] The term "charismatic" was first coined by Harald Bredesen, a Lutheran minister, in 1962, to describe what was happening at that time in the old-line churches. Confronted with the term "neo-Pentecostal," he opted instead to use the phrase 'the charismatic renewal in the historic churches.'"[2] The genesis of the Charismatic Movement however is variously attributed to Father Dennis Bennett, an Episcopal priest, in 1960. His book Nine O'Clock in the Morning gives a personal account of this period.[3]"
(
http://en.wikipedia.org/wiki/Charismatic_Movement)
Asa ca inainte sa ii judecati pe Penticostali, uitati-va bine in gradina proprie. Ca eu cunosc catolici care vorbesc in limbi si au tot felul de ritualuri netraditionale care pot face chiar teama celor cu credinta mai "ortodoxa" (a se citi rigida), dar si invers, cunosc persoane care au zis ca daca nu ar fi aparut aceasta miscare in Biserica catolica, ar fi ramas fara credinta. Asa ca se face dupa credinta fiecaruia: cere si vei primi!
Pe mine nu ma intereseaza ceea ce "s-ar putea" ci ma intereseaza ceea ce este. Jertfa lui Hristos spala atat pacatul originar cat si toate celelalte pacate, atat la catolici cat si la toti ceilelati care cred in El. Iar parerea dumneavoastra despre altii nu-L va face pe Domnul sa nu mai acorde iertarea pacatelor celor care cred in El. Pe El il intereseaza credinta acelui om in El si nu credinta altora despre acel om. Cred ca vedeti enorma diferenta.
Pai Duhul Sfant sterge pacatul in fiecare persoana care se boteaza din cauza ca Domnul a platit deja acel pacat cu sangele Lui, ceea ce in cazul Sfintei Fecioare nu putea fi adevarat la nasterea ei pentru ca Domnul nu numai ca inca nu spalase nici un pacat cand Sfanta Fecioara venea pe lume, dar Iisus inca nici nu se nascuse. Asa ca, "doar cu ajutorul Harului" inseamna "doar cu ajutorul Harului in absenta jertfei lui Iisus". Pacatul meu a fost spalat "cu ajutorul Harului pe baza Jertfei de sange a lui Iisus", si nicidecum "in absenta Jertfei Domnului". De aceea nimeni inca nu se urcase la Cer pana la venirea si jertfirea Domnului, Harul nu putea face asa ceva fara ca cineva sa plateasca pacatul, pentru ca Dumnezeu este drept, asa ca cineva trebuia sa plateasca pentru pacat. Iar omul era incapabil de o asemenea plata, de aceea, din marea Lui iubire pentru noi, Dumnezeu a acceptat sa plateasca El insusi, prin persoana Fiului, sa plateasca ceea ce noi nu puteam plati. Nici noi, si nici Sfanta Fecioara.
Bine-nteles ca pururea fecioria Sfintei Fecioare nu contravine Bibliei, ci doar Imaculata Conceptie contravine, doar la aceasta din urma ma referisem ca contravine Bibliei. Fecioria pururea contravine doar daca se demonstreaza ca Iisus avea frati dupa mama, ceea ce inca nu s-a demonstrat fara echivoc. Deci pururea fecioria poate fi adevarata dar poate fi la fel de bine falsa, dar fiind o dogma indiscreta, cum bine ati concluzionat cuvintele mele, este mai degraba gandire omeneasca pentru ca oamenii sunt indiscreti cu intimitatea altora, nu Dumnezeu. Dumnezeu respecta foarte mult omul.