View Single Post
  #410  
Vechi 31.08.2010, 10:18:20
doctor_faustus doctor_faustus is offline
Banned
 
Data înregistrării: 28.08.2010
Religia: Ortodox
Mesaje: 828
Implicit 3. Dialogul cu Romano-catolicii este dezavantajos și păgubitor

3. Dialogul cu Romano-catolicii este dezavantajos și păgubitor


Să începem cu papismul; s-a arătat că cei douăzeci de ani de dialog teologic au început prin folosirea unei metodologii fără precedent, care a lucrat de la lucrurile care unesc, mai degrabă decât de la cele care despart; aceasta a avut rezultatul de a-i liniști pe credincioșii Romei, astfel ca ei să nu caute adevărul în altă parte. De vreme ce[, se susține,] nu sunt diferențe majore și toți aparțin aceleiași Biserici, clericii papali pot să justifice adunările și rugăciunile în comun cu ortodocșii în mass media, și astfel pot să încurajeze rușinoasa și necinstita instituție a Uniei printre poporul ortodox, prin care se profită de acest popor, sărăcit și împovărat de nefericite evenimente politice și sociale, în chiar sărăcia și lipsa lui. Uniatismul, deși răspunzător pentru întreruperea dialogului teologic, continuă să se bucure de sprijin pe diferite căi din partea Vaticanului. Un număr semnificativ de lucrări ale acestei conferințe s-au concentrat asupra activității contemporane a Uniatismului, ajungându-se la concluzia că Roma nu a abandonat ambițiile ei prozelitiste și expansioniste în detrimentul Bisericii Ortodoxe, pe care o numește în chip ipocrit "biserică soră." În timpul în care Roma discută și dialoghează, ea își întinde lacom mâna asupra turmelor ortodoxe și întemeiază episcopii și jurisdicții cu scopul de a face prozelitism în jurisdicțiile ortodoxe și nu face nici un efort în a-și ascunde dorința de a dobândi mai multe drepturi asupra Preasfintelor Locuri de Pelerinaj ale Țării Sfinte. Mai mult, Roma nu a vrut să accepte condamnarea Uniatismului care a fost semnată unanim de către o comisie comună de teologi ortodocși și papiști, membrii ai "Comisiei comune internaționale pentru dialogul teologic dintre Biserica Ortodoxă și Biserica Romano Catolică" în timpul celei de a șasea Adunări a Sesiunii Plenare din Freising, Monaco (6-15 iunie, 1990); aceasta este o demonstrație clară a gradului în care ea respectă și dă curs hotărârilor oricărui dialog care atinge năzuințele ei. Pentru a scăpa de această condamnare în întregime, Roma i-a atras pe ortodocși la noi discuții asupra acestei chestiuni la Balamand, Liban (17-24 iunie, 1993), unde Unia a fost achitată și recunoscută ca legitimă cu semnăturile reprezentanților a nouă biserici autocefale și autonome (Constantinopol, Alexandria, Antiohia, Rusia, România, Cipru, Polonia, Albania, Finlanda). Șase biserici au respins metodologia acestui demers și nu au participat (Ierusalim, Serbia, Bulgaria, Georgia, Grecia și Cehoslovacia).

Totuși, cel mai important aspect al înțelegerii de la Balamand nu stă în reabilitarea și legitimizarea Uniei, ci în compromisurile serioase în materie de credință făcute de reprezentanții ortodocși. Pentru prima dată și încălcând nu doar o sfântă și neschimbată tradiție patristică, veche de secole întregi, ci chiar și "Declarațiile" contemporane, teologii ortodocși au negat că Biserica Ortodoxă este Biserica cea Una, Sfântă, Sobornicească și Apostolească, și au recunoscut că ea constituie Biserica cea Una împreună cu Biserica Romano Catolică, cu care ea este împreună-răspunzătoare pentru păstrarea Bisericii în credincioșie față de iconomia dumnezeiască. Din această cauză, așadar, păstorii ortodocși și romano-catolici ar trebui să fie reciproc recunoscuți drept adevărați păstori ai turmei lui Hristos. Mai mult, textul conține o recunoaștere reciprocă a tainelor, a succesiunii apostolice și a mărturisirii credinței apostolice. După înțelegerea de la Balamand, în care în esență a fost semnat un nou tip de Unia, vizitele papei în "bisericile surori" ale României, Bulgariei, Georgiei și Greciei au devenit pe deplin îndreptățite. Îndreptățită este, de asemenea, și acceptarea așa-numitei "teologii baptismale" a Conciliului II Vatican de către mulți teologi ortodocși. După această teorie, botezul săvârșit de eretici în afara Bisericii este valid per se. Mai mult, botezul este cel care definește marginile Bisericii, și nu Biserica care validează botezul. Prin botez, toți creștinii, din orice biserică ar face parte, devin membri ai Bisericii lui Hristos. Din această cauză "rebotezarea" heterodocșilor de către ortodocși a fost deja interzisă în textul semnat la Balamand. Totuși, din lucrările prezentate la Conferință, cât și din discuțiile care au urmat, a fost întărită părerea potrivit căreia tainele heterodocșilor sunt invalide și inexistente. Lucrând cu acrivie, acei heterodocși care vin la Biserica Ortodoxă trebuie să fie botezați.

S-a arătat limpede, mai mult, faptul că "mișcarea liturgică," cultivată de anii de zile în cadrul papismului și adoptată de Conciliul II Vatican (1963-65), a influențat și clericii și teologii ortodocși. Sub chipul "reînnoirii liturgice," aceasta țintește la unirea ortodocșilor sub papă după exemplul uniaților. După pregătirea psihologică a acceptării ei, această mișcare a încercat să impună progresiv o închinare (un cult) care este "neutru" dogmatic, adică fără referire la dogme, erezii sau sfinți mărturisitori, astfel ca noua Unia să poată fi acceptată de toți. În această lumină poate fi explicat planul propus de o "curățare" a textelor liturgice.
Reply With Quote