Pentru revalorizarea și repunerea în drepturi a sfintei taine a botezului în Biserica Ortodoxă este necesară revenirea la concepția și practica sfintei scripturi și a sfintei tradiții a Bisericii, așa încât să nu mai fie cazuri de oameni care primesc botezul în Biserica Ortodoxă pentru ca mai apoi să trăiască în nesimțire față de harul sfântului botez ci pentru ca aceia care sunt creștini ortodocși să ducă cât mai mult și după puterile lor o adevărată viață în Hristos și în Duhul Sfânt. Este mai mult decât evident că în unele cazuri practica botezului a ajuns un formalism, asta neînsemnând că taina respectivă ca atare ar fi lipsită de harul lui Dumnezeu, și că acest formalism este plătit scump de Biserica Ortodoxă. Tema sfântului botez a fost lămurită de sfânta scriptură, de toți sfinții părinți, de toți teologii Bisericii Ortodoxe de la început și până astăzi și este evident necesară întoarcerea conștientă și cu mare răspundere față de Sfânta Biserică Ortodoxă la ceea ce ne-au lăsat sfânta scriptură, sfânta tradiție a marilor sfinți părinți ai bisericii și teologia ortodoxă.
Rog a se citi de către confrații mei ortodocși, printre altele, și o carte de trezire și de conștiință responsabilă ortodoxă (nu că ar fi o excepție, însă nu știu eu de alte cărți deocamdată) cartea teologului Alexander Schmemann "Din apă și din Duh. Studiu liturgic al botezului".
|