View Single Post
  #364  
Vechi 30.08.2010, 17:02:00
tricesimusquintus tricesimusquintus is offline
Banned
 
Data înregistrării: 09.05.2009
Religia: Alta confesiune
Mesaje: 2.822
Implicit

Citat:
În prealabil postat de licorcrist Vezi mesajul
Dupa cum ati observat, intru rar si nu caut polemici.
Îmi pare rău, n-am observat asta. Și nu sunt singurul.

Citat:
În prealabil postat de licorcrist Vezi mesajul
Dvs sustineti ca spuneti oricind adevarul cind afirmati anumite teze despre credinta
N-am susținut niciodată așa ceva. În general mă feresc de "teze" prefer să las Scriptura să le formuleze, și apoi sunt și eu om supus greșelilor...

Citat:
În prealabil postat de licorcrist Vezi mesajul
si ca niciodata cind citati sau argumentati o teza cu ajutorul Scripturii nu exista posibilitatea de a spune ne-adevarul
Nici măcar asta n-am susținut. Ba au fost câteva ocazii când am susținut textual: "Dacă Hristos/apostolul Pavel minte, mint și eu". Vă rog frumos nu-mi mai atribuiți afirmații inexistente în postările mele.

Citat:
În prealabil postat de licorcrist Vezi mesajul
bref orice afirmatie a unui NP este perfect intemeiata pe Scriptura. Am demonstrat ca nu e asa (teza Dvs ca trebuie sa credem ca Dumnezeu mintuieste si pe copiii care mor nebotezati. Desi am cazut de acord ca Scriptura nu spune nimic explicit despre acesti copii, Dvs sustineati ca totusi este un adevar de credinta care se intemeiaza pe Scriptura ; eu am demonstrat ca era doar o teza de-a Dvs. In fine, am depasit acel punct).
V-am rugat și data trecută să nu mai considerați concluziile dvs. ca fiind afirmații ale mele. Speram și eu că am depășit acel punct... n-ar fi păcat să transformăm în minciuni polemica aceasta decentă?

Citat:
În prealabil postat de licorcrist Vezi mesajul
Deducem ca problema nu sunt citatele si argumentele, ci INTERPRETAREA lor. Si aici intervine conceptul de "loc hermeneutic": de pe care pozitie interpretam, ce asumptii initiale despre credinta avem, care sunt cele citeva teze tari care ne normeaza interpretarea versetelor si pe care nu le chestionam niciodata?
Sunt de acord cu ceea ce spuneți. Chiar acesta este motivul pentru care -așa cum remarca mai deunăzi un forumist- niciuna din părți nu cedează un centimetru. Iar preconcepțiile favorizează o asemenea poziție.

Citat:
În prealabil postat de licorcrist Vezi mesajul
Inainte sa vorbim despre botez, inainte sa vorbim despre nasi, inainte sa vorbim despre viata de dupa moarte si sa ne acuzam reciproc ca nu interptetam "corect" aceleasi citate din Scripura, trebuie sa cadem de acord asupra PRINCIPIILOR interpretarii.
De acord. În schimb nu veți fi dvs. de acord cu principiul interpretării Bibliei de către ea însăși (Scriptura sui ipsius interpres), doar pentru faptul că e un principiu protestant. Și iată cum ne învârtim în cerc din cauza propriilor noastre prejudecăți.

Citat:
În prealabil postat de licorcrist Vezi mesajul
Inainte de a discuta cu privire la botez, nasi, constiintizare, responsabilitate, trebuie sa chestionam principiul protestant al netransmisibilitatii credintei, pentru ca nu vad de ce l-am accepta pe nerasuflate.
Discuția despre botez, nași și responsabilitate era în curs, niciunul dintre co-participanții la discuție (îmi cer iarăși iertare, dar dvs. nu erați unul dintre ei) nu a dubitat, nu a chestionat principiul de care vorbiți, personal nici n-am știut până acum că e un principiu protestant, în naivitatea mea credeam că e un principiu creștin. Dacă reclama vreunul din participanții la dialog acest principiu ca nefiind creștin ori biblic, îl luam în discuție...

Citat:
În prealabil postat de licorcrist Vezi mesajul
Nu am condus preventiv, tocmai am oferit o mostra succinta de analiza a sociologiei protestantismului, a conditiilor de aparitie si ale implicatiei aparitiei lui ca ruptura de catolicism: "Trebuie retinut ca argumentele protestantismului au fost gasite post hoc: nu s-au separat pentru ca aveau alta intelegere despre anumite pasaje din Biblie, intii s-au separat, apoi si-au construit teologia interpretind adevarurile Scripturii in lumina unor teze fundamentale pentru care s-au separat".

Istoric, asa s-a intimplat: Luther intii s-a rupt pentru citeva teze pe care el le interpreta altfel, abia apoi s-a construit teologia protestanta, prin reinterpretarea invataturii in lumina tezelor de ruptura ale lui Luther.
Irelevant pentru neoprotestanții de față. Majoritatea, dacă nu chiar toți s-au "rupt" de Biserica Ortodoxă, nu de cea Protestantă ori Catolică.

Citat:
În prealabil postat de licorcrist Vezi mesajul
Evident! Nici ca se putea ilustrare mai buna a tezei de fond: credinta este netransmisibila de la un om la altul.

Insa, sa nu ne amagim: acesta teza este o teza fundamentala a protestantismului. Exact ea trebuie chestionata. Citatul oferit nu este decit un citat circumstantial
M-ați terminat cu "teza fundamentală a protestantismului"! Înțelegeți că eu am prezentat versetul în calitate de principiu biblic, nu de teză protestantă. Puteți respinge protestantismul cu tezele ei cu tot, însă vă puneți într-o postură delicată respingând Scriptura:

"14. Dacă s-ar afla acolo cei trei bărbați: Noe, Daniel și Iov, apoi aceștia, prin dreptatea lor, și-ar scăpa numai viața lor, zice Domnul Dumnezeu.
16. Atunci acești trei bărbați, aflându-se în el, precum este de adevărat că Eu sunt viu, zice Domnul, tot așa este de adevărat că ei n-ar scăpa nici pe fii, nici pe fiice, ci numai ei singuri ar scăpa, iar țara ar ajunge pustie.
18. Atunci acești trei bărbați, aflându-se în ea, precum este adevărat că Eu sunt viu, tot așa este de adevărat, zice Domnul, că ei n-ar scăpa nici pe fii, nici pe fiice, ci numai ei singuri ar scăpa.
20. Apoi Noe, Daniel și Iov, aflându-se în ea, precum este adevărat că Eu sunt viu, zice Domnul, tot așa este de adevărat că n-ar scăpa nici fii, nici fiice; prin dreptatea lor ei și-ar scăpa numai viața lor"." (Iezechiel 14)

Acest principiu este rostit de Însuși Dumnezeu și e repetat de patru ori sub prestare de jurământ! Ce exemplu mai edificator doriți decât faptul că credința și neprihănirea unor titani ai credinței (nu a unor simpli nași-oameni ca și noi) nu este transmisibilă altor oameni?

Citat:
În prealabil postat de licorcrist Vezi mesajul
pentru intarirea ei, daca eu va ofer un citat care arata ca credinta se transmite (se sfinteste barbatul necredincios prin femeia credincioasa)
1. Citatul la care vă referiți (1 Cor.7,12-15) nu se ocupă cu "transmisibilitatea credinței", ci cu o situație conjugală specifică (familii mixte credincios/necredincios). Are valoare de principiu creștin în acest domeniu.
2. Nu doar că nu e principiu de transmisibilitate a credinței, dar "argumentul" dvs. indică contrariul: soția credincioasă nu a putut "transmite credința", soțul ei fiind numit în continuare "necredincios".
3. Dacă are vreo importanță pentru dvs., apostolul Pavel adaugă: "grăiesc eu, nu Domnul"(vers.12), pe când în principiul amintit de mine, se specifică de patru ori "zice Domnul".

Citat:
În prealabil postat de licorcrist Vezi mesajul
imi veti replica, deja ati facut-o odata, ca aceasta transmisibilitate a credintei NU se aplica botezului.
O să vă surprindă dacă replica mea va fi contrară? Argumentul dvs. nu se aplică la "dogma transmisibilității credinței", însă s-ar putea aplica la nebotezarea pruncilor (adică ironic, exact pentru ce m-ați criticat atâtea pagini): "Căci bărbatul necredincios se sfințește prin femeia credincioasă și femeia necredincioasă se sfințește prin bărbatul credincios. Altminterea, copiii voștri ar fi necurați, dar acum ei sunt sfinți." (vers.14). Dacă copiii sunt sfinți (sfințiți) doar printr-un singur părinte creștin (precum soțul necredincios este "sfințit" prin soția credincioasă), ar mai trebui să-și facă probleme ambii părinți creștini că copilul lor moare nebotezat? Nu trebuie să-mi răspundeți, nu mai reluăm discuția.

Citat:
În prealabil postat de licorcrist Vezi mesajul
Ortodoxul si catolicul nu protesteaza impotriva nimanui, el nu are a se justifica pentru credinta sa, cu atit mai putin in fata unui NP.
Aveți dreptate, ortodoxul în general nu protestează, el ia de bune toate câte le aude nefăcându-și probleme că e tradiție locală, ori "adevărata" Sfântă Tradiție; că în Scriptură nu sunt exemple de prunci botezați (el își botează pruncii doar "ca să nu moară nebotezați"); că... Aceasta e situația majorității ortodoxe nepracticante (după statistica ortodocșilor, nu a "sectanților"), userii ortodocși de față cu tot zelul lor lăudabil până la o anumită limită fiind complet irelevanți.

Last edited by tricesimusquintus; 30.08.2010 at 17:06:50.
Reply With Quote