"SĂ NU UITĂM NICIODATĂ, SĂ NE AMINTIM MEREU!
Redau mai jos câteva fragmente din scrisorile unor participanți la Marele Război pentru Reîntregirea Țării din anii 1916 – 1918.
Scrisoarea lui Ion Ghervasie, sublocotenent în Regimentul 27 Infanterie
„Dragă tată, îți scriu ție pentru că ești bărbat și pentru că nu vreau s-o supăr pe mama. (...)Diseară atacăm. Vom răzbate. Mi-e inima plină de mândrie și de încredere că o sarcină atât de importantă ne-a fost încredințată. Vom învinge, vei vedea. Timp de mai multe zile nu veți primi vești (...). Fii sigur că fiul tău se va comporta cu cinste. Vă sărut. Mă gândesc mult la mama și o plâng.”
Pe 27.07.1917 sublocotenentul Ghervasie participă la atacul împotriva unor poziții germane puternic întărite din apropiere de Mărăști. Rănit grav moare din cauza rănilor în 05.09.1917. Împlinise 20 de ani pe 15.08.1917.
Scrisoarea lui Marin Constantin, soldat în Regimentul 32 Infanterie
„Nu plângeți citind aceste rânduri, fiul vostru moare pentru ca România să fie mare, puternică și respectată (...) marele meu necaz gândindu-mă la moartea mea e că veți suferi din cauza ei. (...) Am căzut după ce am eliberat un petic din pământul țării. Poate fi o moarte mai frumoasă?
Îi sărut cu drag pe frații și surorile mele, pe care-i iubesc atât, și-i rog să nu mă uite. Rămâi cu bine măicuță dragă! Nu mai pot continua, dacă aș continua aș plânge poate și-n bătaia tunului nu se plânge...”
Pe 22.08.1917 soldatul Marin Constantin cade la Mărășești rănit grav de schijele unei grenade și moare câteva zile mai târziu. Avea 22 de ani.
Scrisoarea lui Grigore Oprea, locotenent Regimentul 27 Infanterie
„Fiți tari dragi mei părinți și dacă voi cădea, consolați-vă cu gândul că mi-am făcut datoria până la capăt. Să nu plângeți, nu e de plâns cel care moare pentru Patria sa.”
Pe 19.08.1917, la Oituz, locotenentul Grigore Oprea este secerat de o rafală de mitralieră în timpul unui contraatac asupra pozițiilor germane și moare pe 01.09.1917. Împlinise 25 de ani cu o zi înainte de a muri.
Să nu uităm niciodată sacrificiul înaintașilor, să ni-l amintim mereu
Sacrificiul cetățeanului pentru frați săi seamănă cu sacrificiul suprem săvârșit de Hristos pentru mântuirea omului și a omenirii.
Sfântul evanghelist Ioan spunea undeva, citez din memorie: „Cine moare pentru patrie își mântuie sufletul, căci acela care moare pentru frații săi se oferă jertfă vie lui Dumnezeu și-L urmează pe Hristos, care și El și-a sacrificat viața pentru frații săi.”
„Ce cetățean demn de acest nume ar ezita să moară cu bucurie, dacă moartea sa ar fi în folosul patriei?”, se întreba Cicero.
Deviza lui Cato era „Pugna pro patria”(„Lupt pentru patrie.”).
Partea care nu se armonizează cu ansamblul căruia îi aparține este depravată, membrul care refuză să-și susțină corpul este inutil și aproape paralitic. Oricine refuză să susțină națiunea și țara, și prin aceasta să se susțină chiar pe sine însuși, nu-i decât un membru inutil și aproape paralitic al corpului național." - Mihail Gh. Bujor (Ghebu)
|