
26.08.2010, 17:20:22
|
 |
Senior Member
|
|
Data înregistrării: 26.02.2010
Locație: București
Mesaje: 5.788
|
|
Citat:
În prealabil postat de Marius22
Morala atee nu e morala. Este etica. Presupune viata traita in conformitate cu un corp de legi elaborate la nivel uman. Prin aceasta "etica" omul incearca sa se puna in "randuiala", asa cum intelege el. Morala atee, pana la un punct, este de fapt expresia legii naturale sadite de Dumnezeu in creatia Sa, chiar daca ateii refuza sa accepte acest fapt.
Morala crestina, morala Bisericii vine de la Dumnezeu. Problematica ei este definita in termeni de "viata" si de "moarte". Morala, raportandu-ne la Dumnezeu, are un caracter existential. De aceea, a fi imoral in Biserica, coincide cu a te instraina de Izvorul Vietii.
|
Care este diferenta dintre etica si morala?
De unde pana unde morala e doar crestina?
Iata ce zice DEX-ul:
MORÁLĂ, morale, s. f. 1. Ansamblul normelor de conviețuire, de comportare a oamenilor unii față de alții și față de colectivitate și a căror încălcare nu este sancționată de lege, ci de opinia publică; etică. ♦ Comportare (lăudabilă); moravuri. 2. Disciplină științifică care se ocupă cu normele de comportare a oamenilor în societate; (concr.) carte care cuprinde aceste norme; etică. 3. (Fam.) Dojană, mustrare. ♦ Concluzie moralizatoare cuprinsă într-o scriere, mai ales într-o fabulă; învățătură. – Din lat. moralis, fr. morale.
Sursa: DEX '98
Ce este etica?
ÉTICĂ f. Totalitate a normelor de conduită morală. [G.-D. eticii] /<lat. ethica
Sursa: NODEX
ÉTICĂ s.f. 1. Disciplină filozofică care studiază principiile morale, originea, dezvoltarea și conținutul lor. 2. Morală. [Gen. -cii. / cf. fr. éthique, lat. ethica].
Sursa: DN
ÉTIC, -Ă, etici, -ce, s. f., adj. 1. S. f. Știință care se ocupă cu studiul teoretic al valorilor și condiției umane din perspectiva principiilor morale și cu rolul lor în viața socială; totalitatea normelor de conduită morală corespunzătoare; morală. 2. Adj. Privitor la etică (1), de etică, bazat pe etică, conform cu etica; moral. – Din fr. éthique, lat. ethicus.
Sursa: DEX '98
Nu mai confiscati cuvinte ...
|