View Single Post
  #7  
Vechi 26.08.2010, 15:16:57
Daniel777 Daniel777 is offline
Banned
 
Data înregistrării: 07.01.2010
Religia: Ortodox
Mesaje: 1.721
Implicit Despre Apostolul Andrei

Traditia Bisericii ne spune ca, dupa Inaltarea Domnului la cer si dupa Cincizecime, Apostolii au tras la sorti si au mers in toata lumea, pentru propovaduire. Atunci, acestui intai chemat, i-a cazut sortul sa mearga in Bitinia, Bizantia, Tracia si Macedonia, cu tinuturile din jurul Marii Negre, pana la Dunare si Scitia (adica Dobrogea noastra) si pana in Crimeia. Insa, a umblat in aceste locuri nu in graba, ci, in fiecare, zabovind si rabdand multe Impotriviri si nevoi, pe toate biruindu-le cu ajutorul lui Hristos. S-a intors la urma din nou in Bizantia, hirotonind acolo episcop pe Stahie si, strabatand celelalte tari, a ajuns la tinutul Peloponezului, unde pe multi i-a tras de la idoli la Hristos. Tot din Traditie, mai stim ca Sfantul Andrei a avut si un sfarsit de mucenic, fiind rastignit, la Patras, langa Corint, cu capul in jos, pe o cruce in forma de X, careia i s-a spus "Crucea Sfantului Andrei".

Sfintele Proloage

In prima calatorie misionara, a intemeiat, impreuna cu Sfantul Ioan, comunitati crestine in Antiohia, Efes, Niceea, Bizant. Dupa Sinodul Apostolic din anul 50, a pornit in a doua calatorie misionara in Scitia, intre Dunare si Marea Neagra, dar si dincolo de Prut, pana la izvoarele Nistrului.

Mai tarziu, dupa razboaiele dacice, a trecut la sud de Dunare, ajungand la Patras, unde a fost rastignit pe o cruce in forma de X. Traditia consemneaza ca, imediat dupa moartea lui, s-a iscat o furtuna din senin, iar trasnetul i-a orbit pe toti cei de fata. De atunci, semnul crucii in forma de X a devenit simbol al atragerii atentiei fata de pericolele iminente si de prevenire a accidentelor.

Episcopul Eusebiu de Cezareea, cel mai de seama istoric din primele veacuri, scria, in "Istoria bisericeasca", ca Andrei a propovaduit si in Dacia Pontica, viitoarea provincie romana Scythia Minor (Dobrogea de astazi).

In sprijinul evanghelizarii Daciei Pontice de catre Apostolul Andrei vin si o serie de inscriptii si vestigii arheologice, unele colinde si creatii folclorice dobrogene, ca si unele toponimice: pestera Sfantului Andrei, paraiasul Sfantului Andrei. Toate aceste marturii atesta ca o parte a teritoriului Romaniei de astazi a fost increstinat chiar de un ucenic al lui Hristos, care a asezat apoi episcopi, preoti si diaconi, asigurandu-se astfel succesiunea apostolica neintrerupta si propovaduirea dreptei credinte la daco-romani.
Reply With Quote