View Single Post
Vechi 26.08.2010, 10:29:36
licorcrist licorcrist is offline
Member

Data înregistrării: 22.08.2009
Implicit

Buna ziua tuturor!

Observ cu intristare ca discutia a degenerat in mesaje contondente peste limita normalului. Ultima data cind am postat parea mai liniste.

Pina si onorabilul Tricesimusseptimus nu e in apele lui, citind din Apocalipsa si vrind sa faca o paralela ciudata intre botezul "cu de-a sila" (zice el) si tranzactionarea sufletului. Redau partial citatul lui.

Citat:
În prealabil postat de tricesimusseptimus Vezi mesajul
Pentru că tot vorbiți de vânzare-cumpărare, iată cum descrie Cuvântul lui Dumnezeu tranzacțiile pe care le face sistemul religios decăzut al Babilonului mistic: Apocalips 18,10-13. După această trecere în revistă a tranzacțiilor cu mărfuri, îngerul spune că Babilonul a tranzacționat și sufletele oamenilor. O concluzie cum nu se poate mai potrivită la topicul acesta al botezului cu de-a sila:

"Și am auzit un alt glas din cer, zicând: Ieșiți din ea, poporul meu, ca să nu vă faceți părtași la păcatele ei și să nu fiți loviți de pedepsele sortite ei" (Apoc.18,4)
Frumoasa analogie insa intemeiata doar pe un paralelism pe care numai onorabilul Tricesimusseptimus il putea vedea, intre botezul "cu de-a sila" si tranzactionarea cu marfuri. Evident, in interpretarea lui Tricesimusseptimus, indemnul ingerului la iesirea din "Babilonul mistic" este o invitatie la separea de Biserica (caci ea este Babilonul mistic, in viziunea lui Tricesimusseptimus) pe care trebuie sa o faca cei "credinciosi", recte protestantii si neoprotestantii.

Ca totdeauna, analogiile interpretative au doar valoarea pe care le-o confera cel ce le propune. Trebuie sa marturisesc ca admir aceasta subtila interpretare care sugereaza ca Biserica tranzactioneaza suflete atunci cind boteaza copii si ca, prin urmare, cu voie de la inger au aparut cultele ce protesteaza impotriva acestei practici neconforme Scripturii. Insa e doar o interpretare, cu valoarea oricarei interpretari ce emana de la un om: relativa.

Nici ca se putea interpretare mai fals intemeiata pe Scriptura a aparitiei culturilor protestatare: o analogie rapida si asumata pe nerasuflate a botezului de mic cu tranzactionarea, o trimitere la ingerul Apocalipsei si la indemnul lui de separare, o sugestie ca Biserica e Babilonul mistic si gata, avem "demonstrarea": Biserica a decazut, traiasca noul popor al lui Dumnezeu.

Super.

Dupa parera mea, acest topic si-a cam epuizat vlaga, daca pina si Tricesimusseptimus propune interpretari ale Scripturii dupa propria parere. Il preferam totusi pe Tricesimusquintus: el macar era mai onest, avansa de-a dreptul afirmatii fara nici un suport scripturistic despre cum mintuieste Dumnezeu copii nebotezati.

Last edited by licorcrist; 26.08.2010 at 10:34:47.
Reply With Quote