Citat:
În prealabil postat de mirelat
in primul rand, cum spunea si George, nu cred ca foloseste sa discutam prea mult de postul alimentar.
fiecare sa tina dupa puteri si dupa ce-i spune duhovnicul.
noi suntem mireni, nu calugari, ajunam dupa putinta si dupa cat ne ingaduie indatoririle sociale.
eu n-am zis ca postesc fiindca n-am timp sa mananc.
ci am zis ca nu prea am nevoie sa mananc dimineata (adica pana in pranz) ptr ca nu-mi e foame,
dat fiind ca am mancat tarziu seara.
dar mai sunt exceptii, inclusiv in post, cand iau si micul dejun.
apropo, numai Dumnezeu stie daca acea cafea de dimineata anuleaza postul. cu masa de seara, iarasi numai Dumnezeu stie daca-i bine sau nu. cert este ca la noi mesele frugale sunt o exceptie, nu o regula. :)
|
Da,e greu sa comunicam prin postari,pentru ca in general nu exprimam toate aspectele si putem fi intelesi gresit.Am inteles modul tau de viata,este ok.Eu am evidentiat un mod de viata un pic mai ascetic,nu obligatoriu ,ci benevol.
Nu numai calugarii pot trai ascetic ci si mirenii care isi doresc acest lucru.Plusul pe care il au calugarii este ca sunt departati de lume,participa la slujbe zilnice etc.
Dar pot fi si mireni cu viata mai inalta,care neputand merge la manastire,isi propun o viata mai ascetica si cu mai multa rugaciune.
La acest aspect ma refeream,nu ca lucru general.
Punctele de vedere,cum ar fi ale lui george s.a,ca trebuie sa postim nu neaparat alimentar sunt corecte,sunt de acord cu ele,numai ca sunt pe alta treapta,pe a doua, a treia etc.
Eu ma referam numai la prima.