Citat:
În prealabil postat de Eugen7
manturea nu este un proces juridic, gata sunt mantuit, nicidecum, ci mantuirea este un proces complex prin care omul doreste sa il primeasca pe Hristos si darul lui care este mantuirea (adica izbavirea, eliberarea din toate patimile si pacatele).
Hristos Domnul spune clar ca doar cel ce face voia LUI are viata, ca doar in faptele omului se vede mantuirea sa:
"Nu oricine Îmi zice: Doamne, Doamne, va intra în împărăția cerurilor, ci cel ce face voia Tatălui Meu Celui din ceruri". Matei 7,21
"Și pentru ce Mă chemați: Doamne, Doamne, și nu faceți ce vă spun? " Luca 6,46
|
pana aici e corect. Mantuirea omului se vede din roadele pe care le aduce, dar nu roadele te mantuie ci credinta care te face sa aduci acele roade.
Citat:
Sfantul Pavel vrea sa arate pe de o parte ca omul nu poate face nimic ca sa il merite pe Hristos (si mantuirea pe care o daruieste Domnul), iar pe de alta parte nu vrea nicidecum sa spune ca mantuirea omului se vede in altceva decat in faptele omului!!!
[u]Hristos spune clar ca "omul bun face roade bune iar omul rau face roade rele" (matei 7,16, luca 6,44).
|
Corect, credinta omului se vede din roadele pe care le aduce. Cine nu aduce roade nu este credincios.
Citat:
Mantuirea lui Zaheu vamesul a inceput cand Hristos i-a spus ca "trebuie sa ramana in casa lui" dar nu a fost completa decat dupa ce Zaheu a facut milostenie adica fapte vrednice de pocainta (Luca 19,5-9), cu ajutorul lui Hristos evident, caci fara EL nu putem face nimic (Ioan 15,5).
|
Mai sus spui ca omul nu e vrednic sa capete mantuirea, care este un dar de la Dumnezeu, iar acum spui ca Zaheu a facut fapte si apoi a fost mantuit.
Zaheu a crezut in Hristos si de aceea a facut acele fapte, nu faptele l-au mantuit ci credinta. Faptele au fost un rod al credintei lui in Hristos.