View Single Post
Vechi 24.08.2010, 01:51:15
Miha-anca
Guest

Implicit

Bebelusul lui Vasinec, poate primi botezul, caci el este lipsit de pacate. Are doar unul singur: pe cel adamic, cu care sa nascut, caci acest pacat tine de specie si tocmai pe acesta il va indeparta prin Taina botezului. Fara pacate fiind, copilasul va primi Duhul Sfant, precum si inger pazitor, de care oricine are nevoie, cu atat mai mult un copilas.

Mi se pare incredibil, ca un crestin isi va lipsi copilul de inger pazitor pe motiv de varsta si intelegere. Dar ce stim noi despre cat intelege copilul mic? Intelege mai mult decat ne imaginam, mai ales ca nici nu se naste tabula rassa.

Fac o mica paranteza: nepotelul meu de 2 ani, cand vine in vizita ia toate icoanele din casa, care sunt la nivelul lui si le poate ajunge, si le saruta. Dupa ce a facut in mai multe randuri asa, am inceput sa-l invat sa faca si cruce. Acum mai intai face cruce, evident, asa cum poate el, si apoi saruta icoanele. Nu i-a aratat nimeni ca trebuie sarutate icoanele. Cum de i-a venit ideea?!? Este botezat.

Constiinta ce este? legea lui Dumnezeu. Putem oare spune despre un copil ca este om fara constiinta? Nu. Stim doar ca pentru a invata anumite lucruri e nevoie de timp; dar constiinta nu se invata, ci o are.