Sinoadele ecumenice ortodoxe sunt infailibile? Apostolii au fost infailibili? Nu a zis Ap. Pavel ca cel care zice ca nu are greseala, minte? Si atunci de ce ii ascultam pe apostoli si de ce consideram ca adevar absolut ceea ce zic sinoadele? Si de ce in Ortodoxie sunt atatia care zic ca trebuie sa se faca ascultare "la sange" de duhovnic? Este acesta infailibil? Cine este infailibil in afara de Dumnezeu Insusi? Dar cine aude direct vocea lui Dumnezeu pentru a sti ce are de facut? Nu o auzim prin Cuvantul lasat de El apostolilor? Cuvantul Domnului este infailibil (a zis ca timpurile vor trece, dar Cuvantul Sau ca ramane pururi), si la fel este infailibil oricine zice cuvantul lui Dumnezeu, dar este infailibil numai in acel cuvant, nu si in parerile sale proprii. Nici Papa nu zice altceva, si nu am vazut macar vreun preot, daramite mitropolit sau patriarh ortodox care sa zica: "dragii mei credinciosi, nu ascultati cuvantul meu si a niciunui preot pentru ca noi nu suntem infailibili si ca atare va invatam gresit". Voi ati auzit? Asa cum clerul ortodox considera ca ii invata credinta cea adevarata pe crestini, la fel considera si Papa ca face, ca ii invata credinta cea adevarata. De ce vedeti rau in asta? Ce ati dori sa spuna, ca nici el si nici preotii habar nu au ce vorbesc pentru ca nimeni pe pamantul asta nu este infailibil? Si asa trebuia sa faca si apostolii? Invaatura lui Hristos este infailibila nu din cauza infailibilitatii celui care o transmite, ci din cauza infailibilitatii celui care o da: Iisus Hristos! E totul atat de simplu...
|