Citat:
Īn prealabil postat de penticostalulmantuibil
Daca prin „citare corecta” intelegeti citarea intregului paragraf, primesc mustrarea dvs. si recunosc ca nu am citat corect.
Asta este problema ca nici dumneavoastra nici eu nu stim.
Parintele Cleopa a zis in citatul in sfaturiortodoxe.ro ca se aplica: „Copiii care mor nebotezati, din motive independente de vointa parintilor sau a preotilor, se pot considera partasi la botezul dorintei...”. In continuare insa devine confuz. Adica, mai bine zis, eu nu il inteleg. Acesta e si motivul pentru care nu am dat citatul in intregime.
Singura explicatie care imi vine in minte este ca cele trei tipuri de botez nu au aceeasi valoare.
Despre Botezul Dorintei insa se vorbeste foarte putin. Nu stiu sa mai fi scris si altcineva decat Arhimandritul Cleopa.
Unii, in situatii dramatice precum cea de care vorbim spun si cred ca se aplica. Altii nu.
Opinia mea este ca o analiza a ceea ce este si ceea ce nu este, a cazurilor in care se aplica si a cazurilor in care nu se aplica Botezul Dorintei, este binevenita in circumstantele dramei din Giulesti.
|
1. V-am indemnat sa citati corect nu pentru a va mustra ci pentru ca, in acest caz, citarea corecta este importanta. Daca vi s-a parut ca v-am mustrat, va rog cu smerenie sa ma iertati.
2. Este important sa subliniem ca Botezul ortodox este Botez din apa si Duh. Taina Sfantului Botez nu este numai usa prin care se intra in Sfanta Biserica a lui Hristos; prin Sf. Botez ne castigam dreptul de a intra in imparatia lui Dumnezeu, asa cum ne incredinteaza insusi Mantuitorul, zicand : “De nu se va naste cineva din apa si din Duh, nu va putea sa intre in imparatia lui Dumnezeu.” (Ioan III, 5).
[COLOR=black] (Bineinteles adaugand respectarea poruncilor,credinta in Dumnezeu, iubirea de Dumnezeu si de aproapele, milostenie, smerenie, post, rugaciune si toate celelalte care construiesc drumul greu spre mantuire).[/COLOR]
[COLOR=black][/COLOR]
[COLOR=black] „1. Botezul din apa si din Duh
2. Exista un Botez al muceniciei sau al sangelui (Matei X, 32 ; XVI, 25), cunoscut in cele dintai veacuri crestine,intelegand prin el moartea martirica, in persecutii, pentru Mantuitorul Iisus Hristos. Sfintii parinti il socotesc asemenea Botezului din apa si din Duh, uneori chiar mai de pret decat acesta (Sfantul Grigorie Teologul).
3. Mai cunoastem si Botezul dorintei care consta in dorinta arzatoare a cuiva de a ajunge membru al Sfintei Biserici, ducand o viata de pocainta si in virtute. Daca dintr-o pricina, fara voia lui, nu ajunge sa primeasca botezul prin apa si prin Duh, el e socotit botezat cu Botezul dorintei.”[/COLOR]
[COLOR=black](Catehism crestin ortodox)[/COLOR]
Dumnezeu este singurul care stie daca acesti copii nevinovati au primit Botezul muceniciei, sau Botezul dorintei.
Dar nu asta mi se pare important. Mai important este ce spune Parintele Cleopa in continuare: „[COLOR=black]Caci Dumnezeu nu pedepseste pe cel nevinovat, ci dimpotriva, caci El a creat pe om spre fericire. Totusi, parintii copiilor se vor spovedi si li se va randui canon potrivit cu grija sau nepasarea lor. Adica sa boteze sau sa creasca un copil sarac, sa viziteze un loc sfant, sa faca milostenie, sa fara metanii, sa tina post etc. Sinodul VI Ecumenic in canonul 83, spune : " Cei morti nu pot fi botezati, dupa cum nu pot fi nici impartasiti " . Deci copiii avortati, nascuti fara de vreme, pierduti fara voie, sau care mor indata dupa nastere, fara a primi botezul, nu pot fi botezati nicidecum dupa moarte, pentru ca nu mai sunt vii. Nu pot fi pomeniti nici la biserica, pentru ca nu sunt botezati si nu au nume. Ei nu sunt membrii Bisericii lui Hristos. Pentru cei ucisi de parinti cu voia lor, intreaga raspundere ramane asupra parintilor.[/COLOR]
Durerea parintilor nu poate fi discutata sau comentata si nici nu-i ajutam daca ne indignam (adevarat sau fatarnic) si daca mai aruncam cu ceva pietre in Biserica Ortodoxa care refuza sa incalce canoanele. Daca sunt crestini, probabil ca ar trebui sa urmeze cuvantul Parintelui Cleopa si bineinteles, sfatul duhovnicului. Nu cred ca cel mai imortant lucru este daca acesti copii vor fi ingropati cu slujba de inmormantare ortodoxa sau numai prin rugaciunea preotului. (Nu trebuie sa uitam ca, de-a lungul timpului, s-au dus la Domnul mii si mii de oameni care s-au savarsit din viata pe campul de lupta, in lagare sau inchisori, in ocne, sau in mine, in gulag, in inundatii sau cutremure, in naufragii sau cine mai stie pe unde sau poate nici nu li s-a recuperat vreodata trupul. Acestora daca nu li s-a facut slujba de inmormantare ortodoxa, credeti ca sunt mai urgisiti de Dumnezeu? NU. Dumnezeu este Dumnezeul Iubirii. Dumnezeu este Drept.
Este aici o atitudine care apare poate din necunoastere. Asa cum, se intampla de multe ori, cand oamenii ingroziti spun:”Vai, cutare a murit fara lumanare”. E grav daca un om (adult) a murit fara sa se spovedeasca, fara sa i se dezlege pacatele de 70 de ori cate 7. Spovedania este aceea care ne deschide drumul spre Imparatia Lui Dumnezeu, nu lumanarea aprinsa in ceasul trecerii la cele vesnice.
Noi cei care ramanem avem datoria sfanta de a ne ruga pentru cei repauzati, de a face milostenie adevarata (de a hrani pe cel flamand, de imbraca pe cel gol, de a-l cerceta pe cel bolnav sau in nevoie) si din nou de a ne ruga pentru sufletul lor.
Sa ne rugam Bunului Dumnezeu sa putem sa dam sfat bun acelora care au nevoie, sa ne rugam unii pentru altii si daca se poate, sa ne si iubim.
|